‘Waarom er afstand van doen, als ik een mooi doel kan steunen?'
Foto: BELGA

Marleen Temmerman ruilde vorige maand de Senaat in voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Haar uittredingsvergoeding wil ze aan een goed doel schenken, schrijft De Morgen.

Uittredende parlementsleden hebben wettelijk gezien recht op een afscheidsvergoeding. Sinds fractieleider Sven Gatz (Open VLD) vorig jaar opstapte en onder druk afzag van niet minder dan 300.000 euro, woedt er een discussie over de herziening van de torenhoge premies. ‘Als je zelf opstapt, vraag je toch geen uittredingsvergoeding. Dat is toch de logica zelve', aldus Frank Vandenbroucke, die zelf zijn vergoeding weigerde toen hij zich eind 2011 uit de Senaat terugtrok.

Temmerman stapte vorige maand op in de Senaat om hoofd te worden van het departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. De ex-fractieleider heeft recht op een premie van minstens 84.381,50 euro, maar denkt er niet aan om ze te weigeren. ‘Waarom er afstand van doen, als ik een mooi doel kan steunen? Doe ik afstand, dan blijft dat geld in de staatskas. Een klein druppeltje daarin. Maar neem ik het op, dan kan ik er een groot verschil mee maken', verduidelijkt ze. Al zal Temmerman ongeveer de helft moeten afstaan aan belastingen.

Opvangcentrum

De voormalige SP.A-politica wil het geld aan het International Center for Reproductive Health schenken, haar Gentse organisatie die een opvangcentrum in Kenia stichtte voor slachtoffers van seksueel geweld. Het centrum heeft geen structurele financiering en is dus afhankelijk van giften om verpleegsters en medewerkers te kunnen betalen. ‘De opbrengst van mijn boeken en lezingen stort ik allemaal integraal door. Maar nu ik in Genève ga wonen, valt die opbrengst weg', zegt Temmerman.

De voormalige senator heeft nu nog recht op haar (volledige) uittredingsvergoeding, maar dat heeft ze enkel te danken aan de trage werking van het federale parlement. In de Kamer en Senaat is het nog wachten op een akkoord rond de hervorming van de regels. Het Vlaamse Parlement heeft de vergoedingen reeds gehalveerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig