Landbouwminister steunt betogende melkveehouders
Sabine Laruelle (MR) Foto: photo news

Federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) vindt het belangrijk dat ook de landbouwers, als ‘kleinste schakel in de keten', gehoord worden in het debat over melkprijzen. Dat zei ze maandag op RTBF-radio naar aanleiding van het protest van de melkveehouders in Brussel. ‘België doet wat het kan om de Europese instanties tot actie te overhalen, maar krijgt weinig gehoor.'

Maandag voert een groep melkveehouders actie in Brussel tegen lage melkprijzen. ‘Vaak hebben zij niet genoeg onderhandelingsmacht om hun stem te doen gelden', begrijpt Landbouwminister Laruelle de actie. Volgens de minister zijn het ook de Waalse boeren die het meest getroffen worden door financiële moeilijkheden, ‘vanwege hun rol in de ‘lijdende' sectoren van melk en rundvlees'.

Concreet pleit België ‘voor een systeem van regulering op Europees niveau, ongeacht of het gaat om melk of andere ‘speculaties' . Die vraag wordt echter niet gevolgd door het geheel van Europese lidstaten', aldus Laruelle.

Prijsobservatorium

PS-Europarlementslid Marc Tarabella, lid van de landbouwcommissie, herhaalt maandag eveneens zijn pleidooi voor een overheidsinstantie die als politieman kan optreden op de melkmarkt. Hij vraagt tegelijk een prijsobservatorium dat voor een eerlijkere herverdeling zou kunnen zorgen.

‘De melksector is te hard blootgesteld aan de volatiliteit van de prijzen, terwijl 95 procent van de melk lokaal gevaloriseerd en geconsumeerd wordt. De vijf overige procenten doen op zich de prijzen van de hele wereldproductie schommelen', aldus Tarabella.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in