De steunmanifestie voor Israël vertrok op het Poelaertplein.De actie werd onder meer georganiseerd door het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) en het Europees Joods Congres, om steun te betuigen aan de steden in het centrum en zuiden van Israël die bestookt werden met raketten van Hamas en om “respect te eisen voor het recht voor het bestaan van Israël en om in vrede en veiligheid te leven”.

“Op termijn kan geen enkele oorlog dit conflict oplossen en enkel een tussen de betrokken partijen onderhandeld akkoord, en volgens het principe ‘twee volkeren, twee staten’, kan de Palestijnen toelaten een eigen soevereine staat te hebben en aan de Israëli’s om in veiligheid te leven”, sprak Maurice Sosnowski, voorzitter van het CCOJB.

Charlotte Gutman, vicevoorzitter van het CCOJB, onderstreepte dat het zuiden en het centrum van Israël “gedurende maanden gebukt gingen onder 17.000 raketten die werden afgevuurd vanuit de Gazastrook”. De piek werd volgens haar op 15 november bereikt en rechtvaardigde de Israëlische repliek.

De Palestijnse begoting vertrok rond drie uur aan het Noordstation. Volgens een telling van de politiezone Brussel-Noord  trokken 1.300 mensen samen naar het Zuidstation. Ze hekelden de in un ogen lauwe reactie van Europa op de bombardementen, en riepen op tot een Israël-Boycot.

De nieuwe vijandelijkheden tussen Israël en de Gazastrook lokte wereldwijd vertontwaardigde reacties uit. Bij de bombardementen kwamen meer dan 140 palestijnen en vijf Israëli's om. Onder de doden waren 34 kinderen en jongeren onder de 18 jaar. De gevechten waren de hevigste in vier jaar. Sinds woensdagavond is een staakt-het-vuren van kracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in