Werkgevers en werknemers zijn niet tevreden over de begroting. Toch moeten beide partijen nog samen rond de tafel gaan zitten voor het sociaal overleg. Het sociaal overleg belooft erg moeilijk te worden.
De regering is teveel op de eisen van de werkgevers ingegaan en de begroting leidt tot verarming en ongelijkheid, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw in de Zevende Dag.
Bij hem ligt vooral de loonmatiging zwaar op de maag. 'De loononderhandelingen worden zeer moeilijk, want de loonnorm ligt al zo goed als vast door de beslissing van de regering.'
Zijn secretaris-generaal Anne Demelenne gaat nog een stap verder en eist een onderhandelingsmarge rond de salarissen. Wat er volgens haar naar de werknemers wordt gecommuniceerd is: 'Wil u meer verdienen, dan moet u meer werken. Dat is 'Sarkozysme'.' Dat pikt ze niet.
Volgende week beslissing
De Leeuw zegt ook dat het loonverschil met de buurlanden fel overdreven is. Die is maar 1,8 procent in plaats van ruim 5 procent, zegt hij. Zo zijn bijvoorbeeld de dienstencheques daar niet bijgerekend, wat volgens hem een vertekend beeld geeft.
Hij verwacht ook dat bijzonder veel mensen veel geld op hun uitkering gaan verliezen. De regeringsmaatregelen leiden tot een gebrek aan koopkracht. 'We hebben een nieuw Marshallplan nodig en niet de blinde besparingsdrang van Europa', klinkt het.
'We kunnen deze bladzijde niet zomaar omslaan', waarschuwt De Leeuw. 'We zijn nu bezig met een brede consultatie, volgende week komt er een beslissing over hoe het nu verder moet.'
'Niet in loopgraven kruipen'
Unizo-topman Karel Van Eetvelt is ook niet tevreden met de maatregelen die de regering heeft aangekondigd. 'Bedrijven hebben geen perspectief om groei te creëren', zegt hij. 'Wij zien de faillissementen en zware herstructureringen toenemen. Veel ondernemers denken dat het gedaan is als er niets verandert.'
Dat de lonen de komende jaren niet boven de index mogen stijgen, is voor de werkgeversorganisaties dan weer wel een stap in de goede richting.
Van Eetvelt hoopt dat de sociale partners tot een akkoord kunnen komen in het sociaal overleg. 'Op een bepaald moment moet je een oplossing zoeken. We mogen niet in de loopgraven kruipen.'