Vanackere: 'Sterkste schouders dragen wel degelijk zwaarste lasten'
Foto: BELGA
Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) relativeert in de Zevende Dag de kritiek van de oppositie en werkgevers op de begroting. 'We zitten niet in de zakken van de middenklasse', zegt hij onder meer.

'Het is moeilijker om de verantwoordelijkheid op te nemen dan aan de kant te staan', pareert minister Vanackere de kritiek van de oppositie. Hij heeft ook de indruk dat alle opgekropte frustatie van de werkgevers nu naar boven komt. Hun kritiek vindt hij overdreven.

Volgens minister Vanackere dragen de sterkste schouders wel degelijk de zwaarste lasten. Zo heeft de verhoging van de roerende voorheffing maar een beperkte impact op de middenklasse, zegt hij.

'Als je als koppel 200.000 euro op je spaarboekje zou hebben - en wie heeft dat -, betaal je niks extra', legt hij uit.  'Als je 50.000 kasbons en 50.000 aandelen zou hebben - en wie heeft dat -, betaal je 60 euro meer per jaar.'

De besparingen plegen geen overdreven aanslag op de mensen, herhaalt de minister. 'We hebben veel bij onszelf, de overheid, gehaald.'

Vanackere zoekt ook naar een oplossing voor het aangeven van de roerende inkomsten in 2013. De zogenaamde rijkentaks blijft dit jaar immers intact. Daardoor moet iedereen die meer dan 20.020 euro roerende inkomsten ontvangt, 4 procentpunten extra roerende voorheffing betalen (25 procent in plaats van 21 procent). 

Om administratieve rompslomp te voorkomen denkt hij aan een 'simpele verklaring op de belastingbrief dat je onder de 20.000 euro zit'.

Ook mensen met zwart geld kunnen maar beter gebruik maken van de fiscale regularising, waarschuwt hij, want het is de laatste kans. Om extra geld in het laatje te krijgen, heeft de regering ondanks 'ethische bezwaren' de fiscale amnestie voorlopig behouden.

Maar de minister benadrukt dat de regering heeft beslist om de regeling te stoppen en de sancties heeft verstrengd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in