In Egypte heeft de beurs zondag ruim 9,4 procent verloren nadat er nieuwe protestacties zijn uitgebroken tegen de machtsuitbreiding van de president. De handel werd ook voor een half uur opgeschort.

De beursaandelen in Caïro verloren fors in waarde, onder invloed van het aanhoudend protest tegen huidig president Morsi.

In de buurt van het centrale Tahrirplein in Cairo blijft de sfeer gespannen met schermutselingen tussen de betogers en veiligheidstroepen. Honderden mensen roepen daar slogans tegen het bestuur. Ze gooiden met stenen naar de politieagenten, die antwoordden met traangas.

Sinds vrijdag houdt de oppositie protestbewegingen tegen Morsi. Ook de overkoepelende organisatie van rechters in het land sloot zich aan bij het protest en riep op te staken voor onbepaalde tijd.

De Moslimbroeders, waartoe Morsi behoort, houden zondag tegenbetogingen en steunen de vorige donderdag aangekondigde machtsuitbreiding voor de Egyptische president.

Donderdag kondigde Morsi een aanzienlijke uitbreiding van zijn macht aan. De Egyptische president ontsloeg de procureur-generaal, een benoeming uit het tijdperk-Moebarak, nadat hij grondwettelijke amendementen had ondertekend die hem daartoe de macht geven.

Afgelopen nacht kondigde een van de adviseurs van Morsi, Faruq Yueida, zijn ontslag aan uit protest tegen de machtsuitbreiding.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in