Vakbond VRT: ‘Dit hadden we totaal niet verwacht'
Foto: BELGA

De VRT kondigde vrijdag aan dat er, in het kader van extra besparingen, de volgende jaren mogelijk 120 banen moeten verdwijnen bij de openbare omroep. Het nieuws kwam hard aan bij de vakbonden. ‘Dit hadden we totaal niet verwacht', verklaarde Luc Vandenhoeck van ACOD. Hij noemde het ‘onaanvaardbaar' dat er bespaard wordt om extra middelen vrij te maken voor aanbod. ‘In plaats van te besparen op het aanbod, moeten we besparen om programma's elders aan te kopen. Daar doen we niet aan mee.'

De vakbonden werden naar eigen zeggen pas donderdagavond op de hoogte gebracht van het 100 pagina's tellende besparingsplan van de VRT-directie. Vandenhoeck vindt het niet kunnen dat de directie vrijdag doet alsof het plan al in kannen en kruiken is. ‘We hebben op geen enkele manier onderhandeld, er werd ons enkel een mededeling gedaan.”

Ook over de inhoud van de plannen is het ACOD allerminst opgezet. ‘De Lijn moet het ook doen met minder inkomsten, daar rijden minder bussen en trams. Bij ons gaat men besparen om méér te kunnen uitzenden, om elders programma's aan te kopen'. Dat er daarbij jobs zouden sneuvelen noemt Vandenhoeck onaanvaardbaar. Hij meent dat de VRT beter ‘creatief' zou besparen op zijn programmatie, bijvoorbeeld door alle zenders een dag over één thema te laten uitzenden.

Volgende donderdag zitten bonden en directie opnieuw samen. De bonden beraden zich nog over hun strategie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in