Open VLD: ‘Euforie Vlaams besparingsplan misplaatst'
Foto: BELGA

De Vlaamse oppositiepartij Open VLD vindt het besparingsplan van 100 miljoen in de Vlaamse administratie niet ambitieus genoeg. ‘De Vlaamse regering ontloopt haar verantwoordelijkheid', zegt fractieleider Sas van Rouveroij.

Als je weet dat het onderwijsluik een pure boekhoudkundige truc is die niets met een besparing heeft te maken, is de euforie zelfs misplaatst, oordeelt van Rouveroij.

De Open VLD-fractieleider stelt dat de Vlaamse regering de begroting van 2013 opsmukt door het vakantiegeld in de begroting van volgend jaar te schrappen en te compenseren met een verhoogde eindejaarstoelage in 2014. Met die truc is de besparing nul euro, zegt hij.

De regering ontloopt volgens hem constant haar verantwoordelijkheden. ‘Waarom durft deze Vlaamse Regering haar doelstelling niet ambitieuzer maken en de afslanking van de Vlaamse administratie optrekken van 6% naar 10%?.'

Ook Vlaams LDD-fractieleider Lode Vereeck is niet te spreken over de manier waarop de Vlaams regering 100 miljoen bespaart bij het Vlaamse overheidspersoneel. ‘De 82 miljoen euro bij onderwijs is opnieuw een eenmalige maatregel', aldus Vereeck.

Volgens de LDD'er loopt de teller aan eenmalige maatregelen in de Vlaamse begroting op tot 600 miljoen euro. Vereeck haalt daarbij uit naar de N-VA. Die geven federaal kritiek op de eenmalige maatregelen van de regering-Di Rupo, maar nemen op Vlaams niveau zelf eenmalige maatregelen. ‘De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet', aldus Vereeck.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig