Weinig mannen trekken zich iets aan van kledingregeltjes en doen gewoon hun zin. Niet helemaal onterecht natuurlijk, al is de lijn soms snel overschreden. Voor zij die wel eens twijfelen wat wel en niet kan, schotelden we styliste Linda Van Waesberge een aantal vragen voor.

Elke vrouw heeft wel een little black dress en paar zwarte pumps, maar ook mannen kunnen hun garderobe opbouwen rond enkele klassiekers. 'Een kostuum, een paar leren schoenen, een trenchcoat of overjas, een wit hemd en een V-hals trui', dat zijn volgens Linda de vijf stukken waarin elke man moet investeren.

Schoenen: voor veel vrouwen een fantastisch accessoire waar ze nooit genoeg van krijgen, voor mannen vaak gewoon een noodzakelijkheid. Maar zo'n paar klassieke leren schoenen, die zouden toch in de kast mogen staan. 'Investeer in een duurder paar van Church of Weston (maar weet dan dat die jarenlang meegaan)  of koop ze aan democratische prijzen bij onder meer Ambiorix, Tommy Hilfiger, Timberland of Van Bommel', is Linda's tip. 'Bovendien is Ambiorix Belgisch en kunt u de schoenen desgewenst volledig op maat laten maken.'

Met dit weer is het geen issue, maar eens de zon opnieuw overvloedig gaat schijnen, hoe kort mag een broek dan zijn voor ze echt te kort is? 'Tot net boven de enkel kan, afhankelijk van het model en de stijl van wie ze draagt. Er zijn echter maar weinig mannen die ermee wegkomen. Bent Van Looy gaf het goede voorbeeld, maar hij heeft dan ook een heel eigen stijl en combineert zijn stukken altijd perfect', klinkt het bij Linda.

Een kortere broek is volgens haar dan wel weer geschikt voor een zomerse look, maar dan zonder sokken, 'anders ziet het er al snel water in de kelder uit, en dat wilt u vermijden.' In het jeansassortiment probeert u de skinny jeans te mijden 'tenzij men jong, lang en slank is natuurlijk'.

'Een ruitjeshemd combineert u dan weer met een effen cardigan of V-halstrui en een chino. Gecombineerd met een jeans is het al snel de cliché Marlboroman.' En wat met een das onder een debardeur? 'De das kan in een van de kleuren van de debardeur zijn, gewaagdere types kunnen voor een feller motief kiezen als contrast met het hemd en de debardeur. Ook hier hangt het opnieuw van de persoonlijkheid af. Een gedurfdere das kan een saai voorkomen helemaal opkrikken.'

Een groot aantal mannen wordt vroeg of laat met het probleem van een kalende kruin geconfronteerd. 'Vooral niet proberen te verdoezelen', is Linda's raad. 'Laat gewoon de rest van het haar kort knippen. De durvers scheren zich volledig kaal en komen er meestal goed mee weg. Kijk maar naar Helmut Lotti bijvoorbeeld.'

En wilt u toch iets op het hoofd, dan kiest u voor een borsalino. 'Die draagt u een beetje schuin, en in zwierige momenten een beetje naar achteren geschoven.' Wat vooral geen goed idee is volgens Linda, is een beanie op het hoofd zetten. Toch niet als volwassen man. Tenzij het keien uit de grond vriest natuurlijk, en dan graag met een warme bijpassende sjaal.

En wat met andere accessoires? 'Een tas kan, maar het hangt van de persoonlijkheid af. Er zijn nu heel veel mannentassen te koop, gaande van de schoudertas voor de
meer creatieve types tot de leren sporttas en voor de gearriveerde zakenman een eigentijdse aktentas type de "President Bag" van Delvaux. Plastieken tassen zijn altijd te mijden, behalve bij tieners natuurlijk.' Bretellen combineert u altijd met een hemd.

Als afsluiter vroegen we Linda nog één algemene stylingtip die voor iedereen werkt. Haar antwoord: 'nooit te kleine kleren kopen'. En laat dat net een tip zijn, die niet moeilijk te volgen is.