Opwarming aarde zorgt voor sneeuw

Momenteel leven we in het warmste decennium sinds het begin van onze metingen. En toch bergen we onze sjaals en wanten beter nog niet op. Volgens een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Eos staan we voor een ferme winterprik.

Noord-Amerika en grote delen van Europa kregen de afgelopen winters af te rekenen met hevige sneeuwstormen. Het extreme winterweer kostte in Centraal- en Oost-Europa vorig jaar het leven aan minstens 550 mensen. Ook bij ons lijken de voorbije winters kouder dan die ervoor: we kregen in januari 2012 met de eerste koudegolf sinds 1997 te maken. En het ziet er naar uit dat de komende winters geen verbetering met zich mee zullen brengen.

Vreemd genoeg lijkt de opwarming van de aarde de boosdoener te zijn. De Amerikaanse klimatoloog Charles Greene van Cornell University geeft toe dat het wat vreemd klinkt; ‘maar een warmer klimaat op aarde kan wel degelijk lokaal voor koudere winters zorgen,' schrijft hij in Scientific American . ‘Een warmere Noordpool betekent een koudere winter bij ons.'

Warmere lucht

De warmere temperaturen zorgen er immers voor dat er steeds minder ijs gevormd wordt aan de polen. En het ijs dat wel ontstaat, smelt veel vroeger dan normaal weg. Dit alles verstoort de natuurlijke verdeling van koude en warme luchtstromen.

Concreet betekent dit dat de koude poollucht van de Noordpool de kans krijgt om af te zakken naar Noord-Amerika en Europa, met zeer strenge winters als gevolg. Gezien het recordverlies aan zee-ijs de afgelopen maanden, wijst alles erop dat de komende maanden bitter koud zullen worden. Maar misschien kan de Elfstedenkoorts ons wat verwarmen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in