Kris Peeters: 'PS-minister Marcourt schaadt onze belangen'
Marcourt (archief) Foto: belga
Waals minister voor Economie Jean-Claude Marcourt (PS) schaadt de belangen van de Vlaamse export. Dat vindt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Hij reageert daarmee op een relletje tijdens de handelsmissie van Prins Filip in Australië.

Bij de handelsmissie van prins Filip in Australië werd aan potentiële investeerders een persmap uitgedeeld die Wallonië moet aanprijzen. In de map zit een artikel uit The Financial Times waarin PS-minister Marcourt, die mee is met de missie, waarschuwt voor het gevaar van de N-VA voor de economische toekomst van ons land.

Binnen de missie werd daar door enkele Vlamingen wat verveeld op gereageerd. Ook Vlaams minister-president is niet tevreden, zo merkte hij op in het Vlaams parlement.

'Ik maak geen deel uit van de zending, maar wil uitdrukkelijk onderstrepen dat de uitspraken van minister Marcourt in The Financial Times niet wijs zijn. Dit draagt niet bij tot de efficiëntie van onze economische diplomatie', zei Kris Peeters.

'Dit schaadt de belangen van de Vlaamse export, die goed is voor 83 procent van de totale Belgische uitvoer', ging hij voort. 'We moeten meer dan ooit de stabiliteit van het land en van de regio's onderstrepen als we investeerders willen aantrekken.'

Peeters voegde er fijntjes aan toe ook zelf te hebben geïnformeerd naar de mogelijkheid van een bijlage bij de zakenkrant, zoals Wallonië deed. 'Maar dat blijkt 92.000 euro te kosten voor de bijlage op papier, plus 57.500 euro voor de elektronische versie, terwijl Marcourt beweert niet te hebben betaald', besloot de minister-president.

Opmars De Wever bedreigt politieke stabiliteit

Het bewuste artikel verscheen in een bijlage bij de Financial Times over 'Doing Business in Wallonia', op 12 november.

In het artikel stelt de krant dat de stabiliteit van België wordt bedreigd door de opmars van Bart De Wever. 'Ook al zegt Bart De Wever dat separatisme niet zijn doel is, in de partijstatuten staat duidelijk dat een onafhankelijk Vlaanderen de topprioriteit is voor de partij', aldus de krant.

Jean-Claude Marcourt, Waals minister van Economie, vreest in het artikel dat de N-VA investeerders gaat afschrikken. 'Ik ben niet blij met de opmars van de N-VA. Hun partijprogramma baart me zorgen omdat het niet spoort met de economische noden van dit land,' zegt Marcourt in het artikel van de Financial Times.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in