VN roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza
Foto: AFP
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Terwijl de internationale druk toeneemt, stelt bemiddelaar Egypte dat er 'bemoedigende tekenen' zijn voor een bestand.

Ban Ki-moon zegt dat hij diepbedroefd is door de Palestijnse doden, en is bezorgd over de rakette die door Hamas op Israël worden afgevuurd. 'Dit moet stoppen', klinkt het.

De hoop is dat Israël en de Palestijnen tot een vergelijk komen en dat een grondoffensief door Israël uitblijft. Het Israëlische leger heeft al duizenden militairen gemobiliseerd, maar het land zegt dat het een diplomatieke oplossing verkiest.

Hamas stelt dat Israël voor een bestand eerst de aanvallen op de Gazastrook moet stoppen en de blokkade van het gebied moet opheffen.   

De Egyptische president Mohammed Mursi heeft alvast gezegd dat een grondoffensief ernstige gevolgen zal hebben. Egypte zal dat niet aanvaarden, 'en ook de vrije wereld niet'. 

Maar zover is het nog niet. Een hoogstaande Egyptische functionaris zegt dat een staakt-het-vuren mogelijk binnen handbereik ligt. Intussen blijft de internationale druk wel toenemen om het geweld te stoppen.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton pleit voor een duurzame oplossing voor het conflict. Dan kan pas een werkelijk einde gemaakt worden aan de huidige crisis. Samen met de VS pleit de EU voor een wapenstilstand. Beide landen tonen wel begrip voor Israël, dat reageert op raketten die vanuit de Gazastrook worden afgeschoten.

Turkije heeft minder begrip voor de Israëlische militaire machtsontplooiing. 'Diegenen die de islam associëren met terrorisme sluiten hun ogen voor de massamoord op moslims en de moordpartij op kinderen in Gaza', zegt de Turkse premier Erdogan. 'Daarom zeg ik dat Israël een terroristenstaat is.'

Ook China laat zijn stem horen en roept beide partijen op om het geweld te staken.

Sinds vorige woensdag lanceerde Israël een groot militair offensief op Gaza. Daarbij vielen intussen bijna 100 doden langs Palestijnse kant.