Aan het Antwerpse provinciehuis zijn zondagnamiddag ongeveer 130 actievoerders samengekomen om te protesteren tegen de twee concerten van Tzahal, de band van het IDF (Israel Defense Forces) oftewel het Israëlische leger. Dat waren er volgens de politie heel wat meer dan vooraf was verwacht, maar al bij al verliep de actie zonder incidenten. De concerten zijn zonder oponthoud van start kunnen gaan.

De manifestatie was vooraf volgens het boekje aangevraagd en de politie had dan naar eigen zeggen strikte afspraken gemaakt met de organisatoren. Bij een soortgelijk concert vorig jaar was slechts een klein groepje actievoerders opgedaagd, nu waren het er zowat 130. ‘Dat waren er meer dan vooraf ingeschat, maar daar heeft de huidige internationale situatie allicht veel mee te maken’, zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens van de Antwerpse lokale politie, verwijzend naar de toestand in Gaza.

Gastsprekers Yves Leterme en minister Monica De Coninck haakten om verschillende redenen af, maar voorts zijn de concerten zonder incidenten kunnen doorgaan. De actievoerders bleven buiten het provinciehuis staan om er hun ongenoegen te uiten over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en het Israëlische bewind in het algemeen. De organisatoren en aanwezigen waren van erg diverse politieke strekkingen.

‘Er is wat geroepen, maar al bij al is het rustig gebleven. Eén heethoofd konden onze mensen ter plaatse niet bedaren en die werd even bestuurlijk aangehouden, maar intussen is ook hij alweer met zijn kompanen naar huis gekeerd’, aldus Bastiaenssens.