Mooie EK-loting voor Belgian Lions
Foto: BELGA
De loting voor het EK 2013 (4 tot 22 september) bracht in de Sloveense hoofdstad Ljubljana een mooie groep voor de Belgian Lions. De tweede ronde bereiken moet een gezonde challenge vormen voor bondscoach Eddy Casteels en zijn Lions.

Manager Jacques Ledure woonde de loting in Slovenië bij en zag de Belgian Lions in poule A uitkomen. Met Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Oekraïne en Israël. Van de vier poules van zes gaan de eerste drie door naar de tweede ronde. Als Frankrijk met zijn NBA-sterren (Tony Parker, Joakim Noah en co) komt, is het een maat te groot. Dirk Nowitzki zal waarschijnlijk niet spelen bij Duitsland en ook tegen Oekraïne, Groot-Brittannië en het Israël van bondscoach Arik Shivek (ex-Antwerp Giants en Bergen) is de selectie van bondscoach Eddy Casteels niet kansloos.

'We kwalificeerden ons voor het eerst in 40 jaar voor de tweede keer op een rij voor het EK. In 2011 wonnen we geen enkele wedstrijd. Dat moet nu in eerste instantie onze ambitie zijn,' gaf manager Jacques Ledure diplomatisch mee. De Belgian Lions werken hun wedstrijden in Ljubljana af en openen op 4 september 2013 tegen Oekraïne. De voorbereiding zal onder meer een tornooi in Antwerpen en waarschijnlijk een stage in Antibes brengen. Fiba Europe gaf in de marge mee dat het niet akkoord gaat met de beslissing van Fiba World om het EK vanaf 2017 om de vier jaar te organiseren. Fiba Europe wil om de twee jaar een EK. 

Programma Belgian Lions EK (poule A): 4/09/ België-Oekräine; 05/09 België-Duitsland: 06/09 België-Groot-Brittannië; 08/09 België-Israël; 09/09 België-Frankrijk
Poule B: Macedonië, Litouwen, Montenegro, Bosnië, Letland, Servië
Poule C: Spanje, Slovenië, Kroatië, Polen, Georgië, Tsjechië
Poule D: Rusland, Griekenland, Italië, Finland, Turkije, Zweden