Zeven Belgen bevinden zich momenteel in Goma, de stad in het oosten van Congo die belaagd wordt door de rebellenbeweging M23. Het ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt de landgenoten uit om zich naar de grens met Rwanda te begeven.

"We staan in contact met hen. We weten waar ze zijn en dat het goed met hen gaat. De wijken waar ze zich bevinden, zijn momenteel rustig", zo verklaarde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zondag.

Bij wijze van veiligheidsmaatregel zijn de zeven Belgen niettemin uitgenodigd om zich naar de nabijgelegen Rwandese grens te begeven. De Belgische ambassade in Rwanda "kan hen bijstand verlenen vanaf de grens", aldus de woordvoerder.

Talrijke overheidsfunctionarissen, militairen en burgers vluchten uit de stad weg nu M23 is opgerukt tot de poorten van Goma. M23 bestaat uit vroegere rebellen die na hun integratie in het Congolese leger sinds dit voorjaar aan het muiten zijn geslagen. Volgens de Verenigde Naties krijgen ze steun van Rwanda en Uganda. Beide landen ontkennen dat.