Rebellen Congo vlak bij Goma
M23 bestaat uit strijders van de inmiddels opgeheven rebellengroep CDNP. (archiefbeeld) Foto: afp
De rebellen van M23 hebben hun opmars zondag op drie kilometer van het centrum van Goma stopgezet. Zij dreigen ermee de stad in te nemen indien zij door het regeringsleger worden aangevallen.

De militaire bevelhebber van M23, kolonel Innocent Kayina, zei zijn bevelspost te hebben ingenomen ter hoogte van het Munigi-kamp, waar een Zuid-Afrikaans blauwhelmenbataljon is gelegerd. Volgens een AFP-correspondent ter plaatse is in de omgeving van het kamp geen spoor van gevechten te bemerken.

Volgens een woordvoerder van het Congolese leger begonnen de gevechten zondagmorgen in alle vroegte en is de frontlinie sindsdien richting Goma opgeschoven.De gouverneur van de stad is uitgeweken naar Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu.

M23 bestaat uit strijders van de inmiddels opgeheven rebellengroep CDNP. Die beweging sloot in 2009 een vredesovereenkomst met de regering, waarna de CDNP-strijders werden opgenomen in het leger. In april begonnen de voormalige rebellen het leger echter de rug toe te keren. De afspraken die waren vastgelegd in de vredesovereenkomst zouden niet worden nagekomen, aldus de rebellen.

Rwanda en Uganda

Experts van de Verenigde Naties hebben Rwanda en Uganda ervan beticht de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen met klem iets te maken te hebben met het geweld. Uganda heeft gedreigd zijn troepen terug te trekken uit Somalië als de aantijgingen aanhouden. De Ugandese militairen in Somalië maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die strijdt tegen islamitische extremisten.

Volgens het hoofd van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, beschikken de rebellen over geavanceerde apparatuur, waaronder nachtkijkers. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon sprak zaterdag met de Rwandese president Paul Kagame, aldus Ladsous. Ban vroeg Kagame zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan het geweld en M23 te weerhouden van verdere aanvallen.

De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat M23 gestopt moet worden. De val van Goma ’zal onherroepelijk leiden tot een humanitaire crisis’, waarschuwde Araud. Hij zei dat de VN binnen enkele dagen zal besluiten tegen welke leiders van M23 sancties worden ingesteld.