Zo’n tienduizend Ieren hebben zaterdag deelgenomen aan een mars ter nagedachtenis van de vrouw die eind oktober omkwam omdat haar artsen weigerden een abortus uit te voeren. De vrouw overleed kort na een miskraam aan bloedvergiftiging.

Veel deelnemers waren moeders en dochters, die zij aan zij ’Nooit weer!’ scandeerden en foto’s van de overleden Savita Halappanavar met zich meedroegen. De betogers hielden uiteindelijk een wake bij de residentie van premier Enda Kenny.

De vrouw, Savita Halappanavar, was zeventien weken zwanger toen in het ziekenhuis, waar ze was opgenomen wegens hevige pijn, werd vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen.

Hoewel het steeds slechter met haar ging en reeds duidelijk was dat ze bloedvergiftiging had weigerden de artsen in het UMC Galway een abortus bij haar uit te voeren, omdat de foetus nog leefde. Toen de foetus na zijn overlijden, drie dagen later, werd verwijderd, verslechterde de toestand van de vrouw snel en een week nadat ze in het ziekenhuis was beland overleed ze.

Al in 1992 oordeelde het Ierse hooggerechtshof dat abortus toegestaan zou moeten worden als het leven van de zwangere vrouw gevaar loopt, maar vijf opeenvolgende regeringen hebben geweigerd de wet aan te passen.

De regering van Kenny zegt de resultaten van twee onderzoeken naar Halappananavars dood te willen afwachten. De regering wil tot dusver niet zeggen of het van plan is de twintig jaar oude uitspraak van het hooggerechtshof om te zetten in concrete wetgeving.