De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, heeft zondag verklaard dat Israël bereid is een wapenstilstand te overwegen op voorwaarde dat alle gewapende Palestijnse groeperingen in de Gazastrook stoppen met het afvuren van raketten. Dat zei hij zondag voor de ontmoeting met zijn Franse evenknie Laurent Fabius, die op bezoek is in Jeruzalem.

Intussen bedankte de Israëlische president Shimon Peres zondag de Egyptische president Mohamed Morsi voor zijn 'inspanningen' omtrent een staakt-het-vuren in het conflict met Gaza. Ook stelde hij aan Sky News dat Hamas het voorstel tot nu toe 'verworpen' heeft.

Verklaring

Het Israëlische leger is bereid zijn militaire operatie tegen de Palestijnse gewapende groeperingen in de Gazastrook 'aanzienlijk op te voeren'. Dat verklaarde de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, eerder op zondag na twee onderschepte raketaanvallen.

'De soldaten zijn op alle mogelijkheden voorbereid', stelde premier Netanyahu bij het begin van de wekelijkse ministerraad. Volgens de Israëlische politie schakelde het raketafweersysteem 'Iron Dome" zondag boven Tel Aviv twee raketten vanuit Gaza uit.

Kort daarvoor werd het luchtalarm voor de vierde dag op rij geluid in Tel Aviv, wat tot paniek leidde. Op dat ogenblik verklaarde de gewapende arm van Hamas, de al-Qassam-brigades, een Fajr 5-raket op Tel Aviv te hebben afgevuurd.

Waarschuwing

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft Israël zondag gewaarschuwd dat een grondoperatie in Gaza de Joodse staat 'een groot deel' van zijn internationale steun zou kunnen 'kosten'. Ook meent hij dat Israël 'het conflict op die manier dreigt te verlengen'.

'De eerste minister en ikzelf hebben bij onze Israëlische collega's benadrukt dat een landoperatie in Gaza Israël een groot deel van zijn internationale steun die het nu heeft, zou kunnen kosten', verklaarde Hague aan Sky News. 'Een grondoperatie is voor de internationale gemeenschap veel moeilijker te steunen', luidde het.