Obama start in Thailand eerste buitenlandse reis sinds herverkiezing
De Amerikaanse president Barack Obama. Foto: AFP
De Amerikaanse president Barack Obama wordt zondag in Thailand verwacht voor de start van zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn herverkiezing. De trip brengt hem ook nog in Myanmar en Cambodja. Zuidoost-Azië en Australië vormen een sleutelelement van de Amerikaanse buitenlandse politiek.

Obama maakte tijdens zijn eerste ambtsperiode van de regio de spil van zijn diplomatie. Daarbij horen onder meer een uitbreiding van de militaire samenwerking met Australië, Thailand en Vietnam en een verschuiving van het grootste deel van de Amerikaanse vloot naar de Stille Oceaan tegen 2020.

Zuidoost-Azië is daarom geen verrassende keuze voor de eerste buitenlandse reis van Obama sinds zijn herverkiezing. Het is de vijfde keer dat hij het continent bezoekt sinds hij in 2009 president werd.

Thailand is de oudste partner van de VS in Azië. De Amerikanen werken sinds de jaren vijftig militair samen met het land. Die relatie werd na een staatsgreep in 2006 gedurende een jaar onderbroken. De luchthavens en havens van het land zijn van vitaal belang voor het Amerikaanse militaire netwerk in Azië.

Obama brengt nadien een historisch bezoek aan Myanmar (het voormalige Birma): hij is de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis van het land die het een bezoek brengt.

Obama zal in Rangoon de Birmaanse president Thein Sein ontmoeten. In Cambodja zal de Amerikaanse president nadien de leiders van de Zuidoost-Aziatische landen spreken, die daar bijeen zijn voor een topbijeenkomst.

Obama benadrukte dat het bezoek aan Myanmar geenszins mag beschouwd worden als een steunbetuiging aan het regime van het land.