UMP-leden kiezen nieuwe partijleider
De strijd gaat tussen voormalig premier François Fillon (L) en de huidige secretaris-generaal van de partij, Jean-François Copé Foto: AFP
Circa 300.000 leden van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) kiezen zondag de opvolger van Nicolas Sarkozy als partijleider. De strijd gaat tussen voormalig premier François Fillon en de huidige secretaris-generaal van de partij, Jean-François Copé. Resultaten worden niet voor 20 uur verwacht.

De UMP-leden kunnen zondag stemmen van 9 tot 18 uur. In het hele land zijn in totaal bijna 650 stembureaus ingericht. De winnaar mag de partij leiden tot in 2015.

De 58-jarige Fillon lijkt licht favoriet. 'Volgens de logica zal Fillon het halen. De rechterzijde heeft vaak een legitimistische reflex en kiest voor zekerheid en de hoogste rang', aldus een ex-minister. Maar de 48-jarge Copé 'heeft ontegenzeglijk een erg goede campagne gevoerd', voegt hij toe.

De toon van de campagne was bij momenten erg bits. Verschillende zwaargewichten uit de partij hebben de toekomstige partijleider al opgeroepen om verzoenende taal te spreken.

De nieuwe partijleider zal alvast een streepje voor hebben in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2017. Tenzij ene Nicolas Sarkozy daar een stokje voor steekt.