Vermaelen wint de Londense clash tegen ex-ploegmaat Vertonghen
Foto: Reuters
Arsenal heeft in de Premier League de Londense derby tegen Tottenham gewonnen met 5-2. Arsenal - met Vermaelen - springt zo over Tottenham en West Ham naar de zesde plaats in het klassement.

Aanvoerder Vermaelen miste afgelopen woensdag nog geblesseerd de oefeninterland tegen Roemenië, maar tekende vandaag opnieuw present in de verdediging van de Gunners. Aan de overkant kon coach Villas-Boas nog geen beroep doen op Dembélé. Vertonghen stond wel in de basis bij Tottenham.

De bezoekers kenden een droomstart: na tien minuten was Adebayor Vermaelen te snel af en titke hij de 0-1 voorbij doelman Szczesny. De Togolees ontpopte zich acht minuten later al van held tot anti-held toen hij met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Terecht want Adebayor tacklede met gestrekt been vooruit. Arsenal profiteerde vrijwel meteen van de man-meer-situatie. Mertesacker, Podolski en man in vorm Giroud zorgden ervoor dat de thuisploeg nog met een 3-1-voorsprong naar de koffie kon. 

In de tweede helft dikte Cazorla nog aan tot 4-1. Bale milderde na 70 minuten, maar verder kwam Tottenham niet meer. Dom balverlies van Vertonghen leidde in de blessuretijd nog de 5-2 van Walcott in.  In de stand klimt Arsenal over Tottenham naar een voorlopige zesde plaats. De Gunners hebben negentien punten, Tottenham zeventien. Leider Manchester United heeft, met een wedstrijd minder gespeeld, acht punten meer dan Arsenal.