Arabische Liga stuurt delegatie naar Gaza
De Turkse premier Erdogan (l) en de Egyptische presiden Mohammed Morsi bij aanvang van de gesprekken van de Arabische Liga. Foto: AP
Bij een ontmoeting van Hamas met de Arabische Liga heeft die besloten om een delegatie naar Gaza te sturen. Ondertussen hebben Palestijnse militanten opnieuw een raket afgevuurd op Tel Aviv. Zaterdag vielen bij Israëlische luchtaanvallen weer twaalf doden aan Palestijnse kant.

Hamas-leider Khaled Meshaal ontmoette zaterdag de leiders van twee landen van de Arabische Liga - Qatar en Egypte - en Turkije in Caïro. Zaterdagavond meldde BBC dat op de vergadering besloten werd om een delegatie van de liga naar Gaza te sturen.

Nabil el-Araby, secretaris-generaal, van de Arabische Liga, zal de delegatie leiden. Hij verklaarde dat de delegatie morgen of overmorgen naar het gebied zal afzakken.

Raket richting Tel Aviv

Zaterdagnamiddag schoten gewapende militanten vanuit Gaza een raket af op Tel Aviv. Het oorlogstuig werd onderschept door het Israëlische afweergeschut. In de Israëlische stad was echter wel het alarm af en gingen de burgers schuilen. Het is al de derde raketaanval op Tel Aviv in evenveel dagen.

Twaalf Palestijnen omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen

Ondertussen blijft Israël luchtaanvallen uitvoeren op Gaza. Daarbij kwamen twaalf Palestijnen om het leven. Dat melden de hulpdiensten in Gaza.

Een man aan zijn verwondingen kort nadat hij geraakt was tijdens een aanval op de wijk Zeitun, in het oosten van de stad Gaza, en vier mensen werden gedood in de wijk Zuhur in Rafah, in het zuiden van de Palestijnse enclave.

Ook werden drie leden van de Qassam-brigades, de gewapende arm van Hamas - dat in Gaza aan de macht is - gedood in het vluchtelingenkamp van Magazi, in het centrum. Een vierde strijder van de Qassam-brigades kwam om in de wijk Tall al-Sultan in Rafah.

Zaterdagavond vielen nog eens twee doden bij een Israëlische luchtraid op Deir al-Balah, in het centrum van de Gazastrook. Bij die raid vielen ook vier gewonden.

Daarmee komt het aantal Palestijnse doden sinds woensdag - de start van het Israëlische offensief - op 42 te liggen. Aan Israëlische kant vielen drie dodelijke slachtoffers.

Hoofdkwartier Hamas getroffen

Zaterdagochtend werd het hoofdkwartier van de regering van Hamas in de Gazastrook het doelwit van een Israëlische luchtaanval. Dat meldt de Hamas-regering. Ook volgens ooggetuigen is het gebouw in de Nasser-wijk in Gaza-Stad quasi volledig vernield. Er werd nog geen melding gemaakt van eventuele slachtoffers.

‘Het kwartier-generaal van de regering was het doelwit van vier aanvallen. De regering benadrukt dat ze bij haar standpunt blijft en aan de zijde van het volk staat', klonk het eerst in een Hamas-mededeling, op de vierde dag van ‘Operatie Defensie Pijler' van het Israëlische leger (IDF).

Aan het Franse persagentschap AFP verklaarde een Hamas-verantwoordelijke achteraf dat het gebouw bijna volledig vernield is en dat aanpalende huizen beschadigd zijn.

Het Israëlische leger liet in de loop van vrijdagnacht via Twitter weten dat het ‘de voorbije zes uur 85 nieuwe terroristische sites onder vuur genomen heeft'. Op beelden van de Amerikaanse zender CNN is te zien hoe de Israëlische luchtmacht ook in de vroege ochtend doelwitten bleef bestoken. Artsen verklaarden dat de ziekenhuizen overvol raken.

Algemene mobilisatie

De Israëlische overheid heeft gisteren al laten weten dat het 40.000 extra reservisten heeft laten oproepen. Dat aantal werd later uitgebreid naar 75.000. In de Israëlische grootsteden is haast geen taxi meer te vinden. Die werden opgevorderd om roep tot algemene mobilisatie logistiek mogelijk te maken.

Opmerkelijk in het conflict is de communicatie van het leger over de vijandigheden. Via de microblogsite Twitter en de legerwebsite voert het Israëlische leger een mediaoffensief met updates over operaties, YouTube-filmpjes tot zelf infografisch materiaal dat bijvoorbeeld moet aantonen hoe dicht raketlanceersites in de landstrook gelegen zijn bij moskee, speeltuin of tankstation.