Belg koopt minder elektronica
Foto: afp
Het voorbije kwartaal kochten Belgische consumenten minder elektronische apparaten dan een jaar geleden. De verkoop van smartphones doet het wel goed, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK.

Elke paar maanden neemt GfK poolshoogte van de verkoop van elektronische apparaten in verschillende categorieën zoals telecommunicatie, grote en kleine huishoudelijke toestellen, computers en kantoorbenodigdheden.

En hoewel het de voorbije kwartalen de goede kant op ging, is er in het voorbije kwartaal een lichte daling van 1,7 procent op te tekenen. Elektronische apparaten brengen in België elk kwartaal gemiddeld zo'n 1,4 miljard euro op.

Het is vooral de telecomsector die het totaalcijfer enigszins op peil houdt en uitstekende groeicijfers voorlegt. In het derde kwartaal werden er 14,3 procent meer telefoons verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2011. GfK merkt op dat steeds meer mensen hun 'gewone' telefoon inruilen voor een smartphone, maar dat de markt van slimme telefoons in België nog niet verzadigd is.

In onze buurlanden zijn meer dan de helft (55%) van alle verkochte telefoons smartphones. Een kantelpunt dat in België nog niet bereikt is, al heeft het ook te maken met de relatief hoge verkoopprijzen van smartphones in ons land. Veel van onze buurlanden hanteren een subsidiemodel waarbij smartphones goedkoper van eigenaar wisselen, samen met een mobiel abonnement bij een telecomprovider.

Het voorbije kwartaal was de Belgische groei in de smartphonemarkt wat kleiner dan de heersende wereldwijde trends en groeiprognoses.