Creatief plan ambtenaren bespaart 100 miljoen euro
Vlaams minister-president Kris Peeters reageerde zeer verheugd op zoveel creativiteit vanwege de vakbonden. Foto: bdw
De ambtenarenvakbonden hebben concrete voorstellen op tafel gelegd om 100 miljoen euro te besparen zonder te raken aan de koopkracht van de werknemers. De maatregelen zijn nodig omdat de Vlaamse regering volgend jaar een begroting in evenwicht wil afleveren.

De ambtenaren stellen ondermeer voor om opdrachten die worden uitbesteed aan externen terug door de eigen diensten te laten doen. Vaak blijkt dit beter en goedkoper, zegt Luc Hamelinck van de christelijke vakbond ACV.

'Wij stellen voor aan de Vlaamse regering om het hele IT-gebeuren dat nu volledig is geoutsourced, voor een deel terug te brengen naar de eigen administratie. Wij hebben berekend dat we op die manier toch ettelijke miljoenen kunnen besparen', aldus Hamelinck. 

Voor het onderwijs, waar men op zoek is naar 82 miljoen euro, is een heel spitsvondige technische begrotingsoperatie uitgewerkt. De leerkrachten zullen daar volgens Chris Reniers van het ACOD zelfs niets van voelen. 'Dat gaat niet inwerken op de koopkracht van de leerkrachten', stelt zij.

Vlaams minister-president Kris Peeters is opgetogen met de creatieve aanpak van de vakbonden. 'Het gaat over heel delicate elementen, ondermeer het loon en het werk van de mensen. Dit op deze manier doen, is een stichtend voorbeeld voor velen onder ons', aldus Peeters.