Minister Smet wil discussie over schoolresultaten uit rechtbank houden
Foto: jobat.be
Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) werkt aan een nieuwe regeling waardoor scholieren makkelijker in beroep kunnen tegen examen­resultaten. Hij hoopt zo te voorkomen dat ouders en leerlingen naar de Raad van State trekken.

In Genk trok de moeder van een leerlinge van het Sint-Jan Berchmanscollege - met succes - naar de Raad van State om het C-attest dat haar dochter kreeg aan te vechten. De school plooide, omdat haar een dwangsom van 1.250 euro per dag boven het hoofd hing, en gaf het meisje uiteindelijk een A.

Maar minister van Onderwijs Pascal Smet wil vermijden dat dat soort conflicten voor de rechtbank uitgevochten worden. ‘Hij heeft daarover een voorontwerp van decreet klaar, dat binnenkort op de onderhandelingstafel ligt', zegt zijn woordvoerster Nina Mallants.

‘De minister wil een nieuwe procedure die ervoor zorgt dat leerlingen efficiënter en makkelijker in beroep kunnen gaan tegen examenresultaten. Hij wil de rechten van de leerlingen versterken en de communicatie rond het examenreglement transparanter maken.' Het zou dan minder nodig zijn nog naar de Raad van State te trekken.