Compliment zelfde invloed op prestaties als geld
Foto: jobat.be
Japans onderzoek heeft uitgewezen dat de prestaties van een individu erop vooruitgaan wanneer deze een compliment heeft gekregen. Sterker nog, regelmatig complimentjes ontvangen stimuleert het brein om ons werk te verbeteren op dezelfde manier als een financiële beloning.

"Voor het brein is het ontvangen van een compliment een even goede beloning als geld. We hebben wetenschappelijk bewijs gevonden dat een persoon beter presteert wanneer hij een sociale beloning heeft gekregen na een bepaalde opdracht", aldus onderzoeksleider en professor Norihiro Sadato van het Japanse National Institute for Physiological Sciences.

Norihiro Sadato en zijn team gaven voor hun onderzoek aan 48 volwassenen de opdracht om een bepaalde eenvoudige taak in te oefenen, zodat ze deze zo goed mogelijk zouden kunnen uitvoeren. Wanneer de participanten de taak onder de knie hadden, werden ze in drie groepen verdeeld. In de ene groep kreeg iedere deelnemer een compliment over zijn prestaties, in een andere groep konden deelnemers enkel toekijken hoe iemand anders een schouderklopje voor zijn werk ontving en in een derde groep moesten individuen hun prestaties zelf beoordelen. Wanneer de participanten de taak de volgende dag opnieuw moesten uitvoeren, bleek dat de participanten uit de eerste groep, die rechtstreeks een compliment hadden gekregen, het beter deden dan de participanten van alle andere groepen.

>

>

>