In Antwerpen is de jaarlijkse ‘Loep' uitgereikt aan het meest verdienstelijke project van onderzoeksjournalistiek. De laureaat voor audiovisuele producties ging naar de Panorama-reportage ‘Voor wie de klok luidt', over de intriges bij de Hasseltse politie. Bij de geschreven pers ging de prijs naar ‘De val van de Schiedamse burgemeester Verver' van het AD Rotterdam.

VRT-journalist Wim Van den Eynde kreeg de erkenning volgens de jury omdat de Panorama-reportage “alles bevatte waar onderzoeksjournalistiek om draait: het zoeken naar de verantwoordelijken van een situatie die zich boven onze hoofden afspeelt”. Van den Eynde reageerde erg verrast op de trofee: “sit is vooral een eerbetoon aan de klokkenluiders die hun nek uitgestoken hebben”.

De prijsuitreiking vond plaats in de marge van de jaarlijkse conferentie van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Nog tijdens het congres werden de resultaten bekendgemaakt van een studie over de journalistieke autonomie, in opdracht van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). Een opmerkelijke conclusie is dat de meeste Vlaamse journalisten binnen hun redactie over behoorlijk wat autonomie beschikken, maar dat ze niet altijd even tevreden zijn over de autonomie van de redactie als geheel binnen het mediabedrijf.

De studie stelt onder meer voor om meer te investeren in instanties die de journalistieke onafhankelijkheid ondersteunen, zoals de Raad voor de Journalistiek en het Fonds Pascal Decroos. Ook zouden concentraties van verschillende media meer moeten worden tegengegaan.