Duizenden Jordaniërs zijn vrijdag voor de derde dag op rij de straat opgegaan om te protesteren tegen de verhoging van de brandstofprijzen. De betogers in de hoofdstad Amman riepen op tot het vertrek van koning Abdullah II. De koning zegde een bezoek aan Groot-Brittannië af dat voor volgende week gepland stond.

In het verleden hebben kleinere groepen al eens opgeroepen tot het vertrek van Abdullah, maar het is nog niet eerder gebeurd dat zo'n 2500 betogers leuzen gericht tegen Abdullah scandeerden. De demonstraties deden denken aan de grootschalige protesten elders in de regio eerder dit jaar.

Eerder deze week liepen betogingen uit op geweld. Een persoon kwam om het leven en 75 mensen, onder wie 58 agenten liepen verwondingen op. Vrijdag was de opkomst minder groot dan de afgelopen dagen.

De Jordaanse regering kondigde dinsdag een prijsstijging van 54 procent voor kookgas aan. De prijsverhoging is volgens de regering nodig om het begrotingstekort te dichten en om in aanmerking te komen voor een lening van omgerekend zo'n 1,6 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds.

Abdullah zou volgende week een toespraak houden voor een Londense denktank en ook een ontmoeting met premier David Cameron stond op de agenda. Er is geen reden gegeven voor het afzeggen van het bezoek.