Economische werkloosheid bij Gentse vestiging Volvo
Foto: AFP

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo gaat de productie van vrachtwagens inperken omwille van een afname van de vraag, maakte het bedrijf vrijdag bekend.

In de vestiging in Oostakker bij Gent werd begin november al opnieuw economische werkloosheid ingevoerd, zegt woordvoerster Vera Bostijn van Volvo Europa Truck.

De levering van trucks door de Volvo Group (Volvo, Mack, Renault Trucks, UD en Eicher) daalde in oktober met 8 procent ten opzichte van vorig jaar, tot 20.254 stuks. In Europa daalde de totale levering met 1 procent, maar de levering van vrachtwagens onder de merknaam Volvo daalde met 6 percent tot 4.350 stuks. Eind vorige maand bleek al dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en het haperende economische herstel in de VS hadden geleid tot een winstdaling bij de op een na grootste truckbouwer ter wereld.

De productiedaling in Europa gebeurt door shifts te schrappen in de rest van het jaar, maakte de Volvo Group bekend. Bij Volvo Trucks in Oostakker werden begin november drie dagen economische werkloosheid ingevoerd, zegt woordvoerster Vera Bostijn. Het was van april geleden dat Volvo Trucks gebruik maakte van het systeem van economische werkloosheid. Bij Volvo Trucks in Oostakker werken ruim 2.500 arbeiders.