Fouad Belkacem verschijnt op 23 november voor rechtbank
Fouad Belkacem Foto: BELGA

Fouad Belkacem, de woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium, verschijnt op vrijdag 23 november voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Hij moet er zich verantwoorden voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims naar aanleiding van het nikab-incident in Sint-Jans-Molenbeek.

Belkacem had op 1 juni een videoboodschap via YouTube verspreid waarin hij zijn ongenoegen uitte over de controle van een vrouw in nikab in Sint-Jans-Molenbeek een dag eerder. Hij sprak vol lof over de kopstoot die ze aan een politie-agente gaf en riep andere moslims op hun eer te verdedigen en tot gewelddadige actie over te gaan.

Het was niet de eerste keer dat Belkacem dergelijke opruiende taal gebruikte. Hij werd een maand eerder nog veroordeeld, omdat hij in andere YouTube-filmpjes ook al moslims had opgeroepen om de ongelovigen, de niet-moslims, te bestrijden.

Ook had hij zich bijzonder laatdunkend uitgelaten over de dood van Marie-Rose Morel. Hij kreeg twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete, maar tekende intussen beroep aan.