Griekenland zal vrijdag zonder problemen 5 miljard terugbetalen
Foto: © Photo News

Griekenland zal er vrijdag zonder problemen in slagen om een kortetermijnschuld van 5 miljard euro terug te betalen. Dat maakte het agentschap voor het beheer van de staatsschuld (PMDA) bekend. Het land kan nog geen beroep doen op een nieuwe schijf internationale steun, maar slaagde er eerder deze week in voor 5 miljard euro op te halen op de financiële markten.

‘We beschikken over het nodige geld', verklaarde een bron bij PMDA. Griekenland kon eerder deze week nog zelf geld ophalen, maar dat gebeurde op zeer korte termijn, met een uitgifte van staatspapier op één maand en drie maanden. De minister van Financiën Yannis Stournaras liet al verstaan dat dit soort van ‘financiële acrobatieën' hun limieten hebben.

Griekenland heeft dus dringend nood aan een nieuwe schijf internationale steun, goed voor 32,8 miljard euro. Volgende week donderdag vindt er een Europese top plaats over het dossier.

Eerst is er nog een vergadering van de eurogroep op dinsdag, en die is volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde van groot belang. Ze wilde vrijdag niet zeggen of ze op die dag al een akkoord verwacht.