Treinkaartje wordt duurder
Foto: Photo News

Vanaf 1 februari 2013 stijgen de prijzen van de abonnementen, de standaardbiljetten en de seniorenbiljetten van de NMBS als gevolg van de jaarlijkse tariefaanpassing. Dat meldt de spoorwegmaatschappij.

‘Zoals elk jaar, past de NMBS op 1 februari haar tarieven aan volgens de bepalingen in het beheerscontract met de overheid. Zo wordt een gemiddelde prijsstijging doorgevoerd van 1,80 procent, wat lager ligt dan de evolutie van de gezondheidsindex (+ 2,21 procent) en bijvoorbeeld de kostenstijging voor personeel', luidt het in een bericht van de NMBS.

De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder; het standaardbiljet gemiddeld 3,08 procent. Dat abonnementen minder stijgen, is onder meer een gevolg van het feit dat de afgesproken doelen in verband met stiptheid niet volledig werden waargemaakt. ‘De prijs van lange afstanden stijgt verhoudingsgewijs minder dan die van de korte afstanden', stelt de NMBS nog. 

Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 5,30 euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 5,20 euro. Voor een seniorenticket in eerste klasse blijft het tarief van 12 euro gelden.

De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en de prijzen van de Rail Pass, de Go Pass 10 en de Key Card blijven ongewijzigd.