Vonnis Kroatische generaals in beroep ongedaan gemaakt
De vrijlating van Ante Gotovina en Mladen Markac werd in Zagreb enthousiast onthaald. Foto: AP

Het Joegoslaviëtribunaal heeft in hoger beroep het vonnis tegen twee Kroatische generaals ongedaan gemaakt. Voorzittend rechter Theodor Meron gelastte vrijdag hun onmiddellijke vrijlating.

Het gaat om de Kroaten Ante Gotovina en Mladen Markac die in 2011 wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid werden veroordeeld tot respectievelijk 24 jaar en 18 jaar gevangenisstraf. De uit vijf rechters bestaande beroepskamer van het tribunaal besloot vrijdag met een meerderheid van drie tegen twee stemmen dat deze vonnissen vernietigd moeten worden.

Het tribubaal oordeelde in 2011 dat beide mannen hadden deelgenomen aan een door de toenmalige Kroatische president Franjo Tudjman in 1995 geleide samenzwering die tot doel had de etnische Serviërs uit hun woongebieden in Kroatië te verdrijven. In beroep oordeelde het tribunaal evenwel dat een dergelijke samenzwering nooit heeft bestaan.

In 2011 achtte het tribunaal nog bewezen dat Gotovina en Markac actief betrokken waren bij wat Operatie Storm is gaan heten - de vaak met veel geweld gepaard gaande verdrijving van etnische Serviërs uit de Krajina, het aan Bosnië grenzende gebied van Kroatië, waar Servische rebellen in 1991 een eigen republiek hadden uitgeroepen omdat zij, in tegenstelling tot de Kroaten, zich niet van Joegoslavië wilden afscheiden.

Kroatië zag zijn beeld als slechts een slachtoffer van de Balkanoorlogen door de vonnissen van 2011 veranderen in dat van niet alleen een slachtoffer, maar ook een dader. Dat beeld wordt door de ontwikkelingen van vrijdag opnieuw bijgesteld, ten gunste van het regime van wijlen Tudjman. In Kroatië werd het nieuws met luid gejuich ontvangen. In Servië, waar men toch al van mening is dat het tribunaal in Den Haag bevooroordeeld tegen de Serviërs is, werd met woede en verbijstering gereageerd.