Israël blokkeert de belangrijkste wegen rond de Gaza-strook
In Israël heerst de angst voor de raketten die uit Gaza worden afgevuurd. Foto: REUTERS
Israël heeft vrijdagavond de belangrijkste wegen rond de Gaza-strook gesloten en gezegd dat die zich nu in een gesloten militaire zone bevinden. Ondertussen nemen aanwijzingen dat een grondoffensief in voorbereiding is toe.

“Er is in de regio een gesloten militaire zone”, zei een legerwoordvoerder tegenover het Franse persbureau AFP. Hij voegde eraan toe dat meerdere wegen gesloten zijn voor civiel verkeer, met name de “belangrijkste wegen rond de Gaza-strook”.

Raket op Jeruzalem

Vrijdagmiddag zijn in Jeruzalem en in het omliggende gebied de sirenes afgegaan, zo heeft de krant Jerusalem Post bericht. Volgens het dagblad zou Hamas een verbeterde versie van zijn Qassam-raket op Jeruzalem hebben afgevuurd. Hamas laat weten dat zij inderdaad Jeruzalem onder vuur hebben genomen.

Volgens het Israëlische leger heeft een raket een onbewoonde zone in de buurt van Jeruzalem geraakt. Channel 2 meldt volgens de Jerusalem Post dat dit ten noorden van Jeruzalem gebeurde. Er is geen schade en er zijn geen slachtoffers. Volgens de BBC is het voor het eerst dat Jeruzalem vanuit Gaza als doelwit is genomen.

Hamas-strijders in Gaza hebben inmiddels laten weten dat ze Jeruzalem onder vuur hebben genomen. De havenstad Tel Aviv valt inmiddels binnen het bereik van de raketten die Hamas-opstandelingen gebruiken. Jeruzalem ligt nauwelijks verder van Gaza dan de havenstad.

Twee doden in Gaza

In Gaza werden bij Israëlische bombardementen opnieuw twee palestijnen gedood. In Beit Lahia werd een vrouw verwond bij een raketinslag. Zij overleed later, aldus woordvoerder Ashram al-Kedra van het Gezondheidsministerie in de Palestijnse enclave.

Bij een aanval in het noorden van de Gazastrook is een lid van Hamas gedood. Sinds de start van de Israëlische operatie woensdag zijn al 24 Palestijnen gedood, onder wie negen burgers. In Israël overleefden drie mensen een beschieting vanuit Gaza niet. Twintig anderen raakten gewond.

Staakt-het-vuren is mislukt

Israël had vrijdagvoormiddag beslist om het luchtoffensief tegen de Gazastrook tijdelijk op te schorten voor de duur van het bezoek vrijdag van de Egyptische premier Hisham Qandil. Voorwaarde was wel dat de Palestijnse militanten in Gaza gedurende het tijdelijke bestand geen nieuwe raketten zouden afvuren richting Israël.

Militanten in Gaza zouden echter wel raketten afgevuurd hebben toen Qandil begeleid door lijfwachten met kogelvrije vesten en machinepistolen via de enige grensovergang de Gazastrook binnenkwam. Het antwoord van Israël liet niet lang op zich wachten en al gauw was er van een bestand geen sprake meer.

Ook in Tel Aviv is voor de tweede dag op rij een raket ingeslagen. Die kwam terecht in zee - op een 200-tal meter van de Amerikaanse ambassade - en maakte geen slachtoffers. De explosie was wel tot in Tel Aviv te horen. In de metropool weerklonk ook het luchtalarm. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist.

Donderdagavond sloeg ook al een raket in net voor Jaffa, een stadsdistrict van Tel Aviv. De raket was afgevuurd vanuit Gaza.

Egyptische premier Qandil breekt bezoek Gaza voortijdig af

Door de plotse heropflakkering van het geweld ondanks het afgesproken staakt-het-vuren, besloot de Egyptische premier Hisham Qandil zijn bezoek aan de Palestijnse Gazastrook vrijdag voortijdig te beëindigen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij bleef tot na het vrijdaggebed, maar Qandil besloot zijn bezoek in te korten na nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Gaza.

Tijdens zijn bezoek verklaarde Qandil aan reporters in Gaza dat Egypte zich nog meer zal inspannen voor een wapenstilstand in het conflictgebied. 'We mogen niet zwijgen over deze tragedie, de hele wereld draagt de verantwoordelijkheid om het geweld een halt toe te roepen, Israël moet zijn beloften nakomen en zich houden aan de akkoorden die het heeft ondertekend', benadrukte de premier. Egypte treedt in het conflict tussen Israël en Hamas op als bemiddelaar.

'Palestijnse volk moet zich verenigen'

Qandil riep het Palestijnse volk daarnaast op om zich te verenigen, daarmee verwijzend naar de verdeeldheid tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever, waar respectievelijk Hamas en de Palestijnse Autoriteit de macht hebben.

Volgens Egypte was het bezoek van Qandil, waarvoor drie uren waren uitgetrokken, bedoeld om solidariteit te tonen met Hamas, waarmee de Moslimbroederschap die nu in Egypte aan de macht is sterk verwant is.

In het gevolg van Kandil waren echter ook Egyptische functionarissen meegereisd die betrokken waren bij onderhandelingen na eerdere gevechten.