Waarom zou je als tabletmaker willen concurreren met de alomtegenwoordige grote iPad als het ook radicaal anders kan?

De Nexus 7 van Asus is een kleine tablet met een scherm van 7 inch (zo'n 18 centimeter), en dat formaat is handiger dan je zou denken. Dergelijke kleinere tablets zijn niet nieuw, maar het is pas met de komst van deze Nexus 7 dat veel mensen de voordelen van dit formaat hebben ontdekt. Het beste bewijs? De iPad Mini van Apple, die pas recent op het minitabletfeestje is gearriveerd. Na de Nexus 7.

‘Nexus’ is de verzamelnaam van producten die onder het toeziend oog van Google worden gemaakt. Toestellen uit deze reeks bieden dus een pure Android-ervaring, zonder extra toeters en bellen. Om al zijn Android-partners tevreden te houden, kiest Google voor elke nieuwe Nexus een andere fabrikant. Na HTC en Samsung was het de beurt aan Asus om deze kleine Nexus 7-tablet te bouwen.

Kwalitatief én goedkoop

Zowat alle andere ‘goedkope’ tablets die we tot dusver in handen kregen, voelden ook aan als goedkope tablets. Niet zo bij de Nexus 7, waar nauwelijks bespaard lijkt op bouwkwaliteit. Het toestelletje ligt aangenaam in de hand en is degelijk afgewerkt. We zijn vooral een fan van de prettige rubberen achterkant met de kleine kuiltjes, die de tablet een zeker cachet geeft. De Nexus 7 is een stijlvolle en kwalitatieve tablet die je probleemloos lange tijd in één hand kan houden.

Want daarvoor zijn dergelijke kleine tablets uiteindelijk gemaakt. Ze passen in één hand en laten zich makkelijk bovenhalen en weer wegbergen - de Nexus past zonder problemen in de binnenzak van je jas. Na een tijdje met deze kleinere tablet doorgebracht te hebben, laten wij de grotere tablets zelfs vaker aan de kant liggen en lijkt zo’n 10-incher plots een pak minder licht en draagbaar.

Bliksemsnel

Onder de motorkap heeft de Nexus 7 alles wat je van een recente tablet mag verwachten (gps, gyroscoop, Bluetooth 4.0, en zelfs een NFC-chip). Het toestelletje heeft wel maar één zeer middelmatige camera aan boord, aan de voorzijde. Handig als je wil videochatten of een zelfportret wil maken, maar het is jammer dat er geen camera aan de achterkant zit. In het verleden hebben we al vaker het nut van een camera bij tablets gerelativeerd - het blijft een vreemd zicht om iemand op straat foto’s te zien maken met een iPad - maar omdat deze subtielere Nexus met zijn 7 inch in één hand past, had die extra camera wel gemogen.

Op papier is de Nexus 7 een bliksemsnelle tablet. De onderdelen die Asus heeft gebruikt, zoals de beproefde Tegra 3-processor, rolden eerder al met hun spierballen in een hele reeks andere telefoons en tablets en bewijzen hier opnieuw hun degelijkheid. En ook in de praktijk zorgt het samenspel tussen de gebruikte hardware en versie 4.1 van de Android-software voor een boterzachte ervaring. De bediening van een Android-tablet is nog maar zelden zo soepel geweest als bij deze Nexus.

Knap scherm, behoorlijke batterij

Onze Nexus moet het nog doen met 16 GB opslagruimte. Dat lijkt misschien wat aan de krappe kant, maar de nieuwe lichting Nexus 7-tablets is gezegend met dubbel zoveel opslag voor dezelfde prijs. 

Het scherm van de Nexus 7 is van een uitstekende kwaliteit. Meer nog: dit scherm is onovertroffen in deze prijsklasse. Vooral de grote kijkhoek valt op, en hoewel de kleuren soms wat aan de fletse kant lijken, zijn ze toch mooi in balans.

De batterij van de Nexus 7 is behoorlijk. Asus geeft een theoretische gebruiksduur van 9 uur mee, en dat is zowat de norm bij moderne tablets. Maar in de praktijk zal je een tablet nooit zo lang aan één stuk gebruiken. Bij een normaal gebruik moesten we de Nexus 7 de voorbije weken gemiddeld om de twee dagen in het stopcontact pluggen.
Software

Android wordt volwassen

Toestellen in de Nexus-reeks beschikken altijd als eerste over de nieuwste versie van Android, en dat maakt dit toestel gegeerd bij veel Android-fans. De Nexus 7 draait standaard een pure Android 4.1 Jelly Bean, en intussen is er ook al een update naar versie 4.2. Dat betekent misschien niet veel voor de gemiddelde gebruiker, maar bij Google timmeren ze hard aan de weg om het Android-besturingssysteem bij elke update beter, gelikter en soepeler te maken. De software op deze Nexus-tablet is in niets meer te vergelijken met de eerste gebruiksonvriendelijke Android-apparaten van enkele jaren geleden.

Een knappe toevoeging aan Android 4.1 is bijvoorbeeld Google Now. Dat is meer dan zomaar een nieuw jasje voor de zoekmachine, want Google Now profileert zich als een soort persoonlijke assistent. Niet alleen krijg je in veel gevallen meteen het antwoord op je vraag (en dus geen lijst met zoekresultaten), maar Google achterhaalt na verloop van tijd ook je meest bezochte locaties, zoals je werkplek en waar je woont. ‘s Ochtends krijg je dan bijvoorbeeld meteen te zien hoe druk het onderweg naar het werk is, en ‘s avonds weet je meteen hoe lang je erover zal doen om thuis te geraken.

Google sprokkelt zo veel mogelijk informatie uit verschillende bronnen bij elkaar (uit zoekopdrachten,je agenda, je locatie, …) om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn met Google Now, en te anticiperen op wat je moet weten, nog voor je het wil weten. Google Now staat nog niet helemaal op punt en is op dit moment vooral op de Amerikaanse markt gericht, maar het heeft zeker potentieel.

Wie zich wat ongemakkelijk voelt bij het delen van zoveel gegevens met het alwetende Google, kan deze functie uitschakelen. Google vraagt bovendien netjes toestemming voor alle gegevens die het wil verzamelen.

Waar blijven de apps?

Ook aan de softwarekant zit het dus wel snor met deze Nexus 7. Maar de achilleshiel van alle Android-tablets blijft het gebrek aan tabletspecifieke apps. Er is al veel werk verricht op dat vlak, maar de weg is lang. Nog te veel Android-applicaties zien er niet uit, omdat ze niet geoptimaliseerd zijn voor tabletschermen. Dat is niet de schuld van Google, en al helemaal niet van Asus, maar het is wel een belangrijke kanttekening.

Conclusie

Een kleinere 7-inch tablet is niet voor iedereen weggelegd en is zeker niet te vergelijken met een ‘volwaardig’ groter exemplaar zoals de iPad. Maar als je dit formaat genegen bent, bijvoorbeeld omdat je veel onderweg bent, vind je voor 250 euro geen betere koop. Omdat de Nexus 7 een uithangbord is voor kleinere Android-tablets, kan je er bovendien zeker van zijn dat je nog een hele tijd snel de nieuwste Android-innovaties krijgt. Wie deze 7-inch tablet in huis wil halen, moet wel goed zoeken: het toestel is erg gegeerd en de Belgische voorraden lijken op dit moment eerder beperkt.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig