Beurzen en bbp zijn geen emoes

Volgens Draghi lijkt de euro op een emoe: geen van beide kan achteruitgaan. De beurzen en het bbp van de eurozone bewezen gisteren opnieuw dat ze dat wel kunnen.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft een nieuw exemplaar toegevoegd aan zijn collectie van beesten die op de euro gelijken. Nadat hij eerder al de euro met een hommel had vergeleken – een mysterie der natuur want de hommel lijkt te zwaar om te kunnen vliegen en toch vliegt hij – trok hij gisteren in Milaan de parallel met een emoe.

Zijn inmiddels overleden collega Tommaso Padoa-Schioppa, die door sommigen de vader van de euro genoemd werd, ‘grapte wel eens dat de EMU, de afkorting van de Economische en Monetaire Unie, ook de naam was van een Australische vogel, gelijkend op een struisvogel. En hij voegde eraan toe: “Geen van beide kan achteruitgaan.”' Daarmee alludeerde Draghi op zijn eerdere uitspraak dat ‘de euro onomkeerbaar is'.

Dat zowel de beurzen als de Europese landen geen emoes zijn, bewezen ze gisteren nog maar eens. Nagenoeg alle beurzen gingen – weliswaar lichtjes – achteruit. De Bel20 verloor 0,64 procent. De Stoxx Europe 600 bevindt zich op het laagste peil sinds 5 september, de dag waarop Mario Draghi bekendmaakte dat de ECB schuldpapieren zou opkopen van landen die om hulp vroegen.

De daling van de beurzen volgde op het nieuws dat het bbp van de hele eurozone voor het tweede opeenvolgende kwartaal achteruitging, met 0,1 procent. Dat betekent dat de eurozone nu officieel in een recessie beland is.

Ook aan de overkant van de oceaan blijft de onzekerheid groot. De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde woensdag dat de kiezers willen dat het begrotingstekort verminderd wordt door de rijken hoger te belasten en door te snoeien in de uitgaven. De president wil wel een gedeeltelijke verlenging van de belastingverminderingen die zijn voorganger, de Republikein George W. Bush, toegekend had om een zogenaamde begrotingsafgrond (fiscal cliff) te vermijden.

Andreas Nigg, analist van het Zwitserse Vontobel Asset Management, verwacht dat de Democraten en de Republikeinen daarover pas in december een compromis zullen sluiten. Volgens hem blijft de rest van de maand november onzeker en ‘kwetsbaar'.