Beluister Har Nevo, het nieuwe album van The Black Heart Rebellion
Foto: rr
TBHR is veranderd, heeft zijn oude huid afgeworpen en boetseerde traag maar zeker een nieuw gezicht. HAR NEVO, het tweede album van de band, werd een bezwerend en onheilspellend werk.

TBHR heeft veel gezichten. Ontstaan in de punk scene in 2004, legde de groep een opmerkelijk traject af op de grens tussen internationale underground en meer zichtbare plekken in en rond België.

In eigen land deden ze de afgelopen jaren geduldig live-ervaring op door langs heel wat kleine en middelgrote podia te passeren. De groep was daarbij altijd op zoek naar nieuwe impulsen. Zowel op visueel, op grafisch en op muzikaal vlak. Die zoektocht weerspiegelt zich in de nieuwe plaat.

De toetssteen om een volgend project te starten was en is altijd: daagt het de groep uit? Verlegt het de grenzen? Een breed internationaal netwerk voorziet letterlijk in die nood. Na Duitse, Italiaanse, Maleisische en Japanse releases (en een pak buitenlandse tourervaring die daaruit volgde) heeft TBHR een indrukwekkende concertlijst op zak.

In 2009 kwam hun eerste plaat, Monologue, ook uit in Japan en later dat jaar tourden ze in dat land. Ondertussen werkten ze samen met het Gents-Duitse gezelschap In-Vitro aan een theaterstuk. TBHR voorzag Medea van een donderende en apocalyptische soundtrack. Na opvoeringen in Gent, Antwerpen en Keulen werden alle verdere plannen on hold gezet om te kunnen focussen op het schrijven van een opvolger voor Monologue. Ze zochten en vonden in Koen Gisen (Kiss The Anus Of A Back Cat, The Bony King of Nowhere, Flying Horseman) de geschikte man om de plaat op te nemen en in maart 2012 doken ze in de studio.

Vier jaar aan een plaat werken is niet weinig. Ondertussen gingen ze steeds nauwer samenwerken met het Church of Ra collectief waar ze een verwante visie en werkwijze ontdekten. In die periode speelde TBHR weinig live om de focus niet te verliezen. Die leegte was nodig en dat hoor je. HAR NEVO ademt het wachten, slopend en frustrerend. Opgehoopte woede. Geduldig en gedurig werken aan de uitbarsting.