“In de besprekingen over de actie van vandaag/woensdag heb ik altijd gezegd dat mensen die in Brussel geraakt zijn, weer thuis moeten raken”, zegt Jean-Pierre Goossens, de Nederlandstalige voorzitter van ACOD-Spoor, in een reactie op de blokkadde van Brussel-Noord. “We hebben niet altijd zelf in de hand hoe snel zo’n blokkade opgeheven wordt.”

“Aan de stakerspost in Brussel-Noord stonden deze middag zo’n 500 à 600 stakers”, aldus Goossens. “Daar waren echter ook ongeveer 300 niet-spoormannen bij. Ik begrijp de situatie daar, maar betreur dat er geen coördinatie is van hogerhand. In de besprekingen met Michel Abdissi, de Franstalige voorzitter van ACOD-Spoor heb ik altijd gezegd dat pendelaars die in Brussel geraakt zijn, thuis moeten geraken.”

Goossens betreurt ook dat ACOD-Spoor alleen stond in Vlaanderen, “alhoewel het een oproep was van het Europees Vakverbond. Ook het ACV heeft een aantal stakingsaanzeggingen gedaan, maar het signaal vanuit Europa is blijkbaar verkeerd begrepen”. De vakbondsman zegt geprobeerd te hebben de acties in Vlaanderen zoveel als mogelijk af te remmen, “wat ons binnen de sector misschien niet in dank zal worden afgenomen”.

Infrabel liet woensdag rond 16 uur weten dat in Brussel-Noord vier sporen opnieuw beschikbaar zijn en dat de Noord-Zuidverbinding weer in gebruik is.