‘Het spoor wordt vandaag alweer getroffen door een staking. Het Brusselse Noordstation wordt daarbij op een ontoelaatbare manier geblokkeerd.’ Reizigersvereniging TreinTramBus klaagt de acties aan, maar bedankt tegelijk uitdrukkelijk de spoormensen die toch aan het werk gegaan zijn.

De gevolgen van de spoorstaking zijn ernstiger dan verwacht. Problematisch is vooral de blokkering van de Brusselse Noord-Zuidverbinding en de verharding van de acties in de loop van de dag. Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: ‘In de ochtendspits werd Brussel-Noord nog bediend. Tal van pendelaars maakten daarvan gebruik. Sinds ongeveer 9 uur is ook dat station geblokkeerd. We vragen ons af hoe de mensen vanavond weer naar huis zullen raken. Deze vorm van actievoeren is voor ons onaanvaardbaar. We eisen dan ook de onmiddellijke opheffing van de blokkade van het Noordstation.’

Ondanks de stakingsoproep, kwamen veel werkwillige spoormannen en –vrouwen opdagen, waardoor vooral in Vlaanderen toch veel treinen rijden. ‘We willen die mensen uitdrukkelijk bedanken. Zij werken vandaag in moeilijke omstandigheden en worden geconfronteerd met gefrustreerde treinreizigers en intimiderende stakingspikketten’, zegt Vanseveren.

Onderhandelen met actievoerders

Volgens Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit ziet het ernaar uit dat het Belgisch treinverkeer ook tijdens de avondspits ernstige hinder zal ondervinden. 'We zullen er wel alles aan doen om de pendelaars die zich in Brussel bevinden thuis te krijgen. We onderhandelen momenteel met de actievoerders die Brussel-Noord blokkeren', verklaart Petit.

Wie vanuit Brussel naar Gent of de kust moet, kan vertrekken vanuit Brussel-West. In de stations van Etterbeek en Merode vertrekken treinen richting Vilvoorde, van waaruit reizigers verder kunnen reizen naar Mechelen en Antwerpen. Die reizigers kunnen ook vanuit Schaarbeek vertrekken. Wie naar Leuven of Limburg moet, kan ook terecht in Schaarbeek. Vanuit Bockstael rijden treinen naar Denderleeuw. Die stations zijn bereikbaar met het Brusselse openbaar vervoer.

In Vlaanderen is het zaak om de website railtime.be goed in de gaten te houden.