VRT ontkent exclusiviteit te vragen aan praatgasten
Lieven Van Gils in Reyers Laat Foto: © VRT - Lies Willaert

De VRT-nieuwsdient ontkent volgens de Vlaamse mediaminister Ingrid Lieten dat ze exclusiviteit vraagt aan gasten in haar praatuitzendingen. Wel wordt soms aangedrongen om als “eerste in de rij” aan bod te komen bij interviews over een actueel onderwerp of thema. Dat blijkt uit het antwoord van Lieten op een schriftelijke vraag van parlementslid Dirk Van Mechelen (Open Vld).

Van Mechelen verwees in zijn vraag naar de verklaringen van wetenschapsjournalist Dirk Draulans dat de praatprogramma’s De Kruitfabriek op VIER en Reyers Laat op Canvas afspraken over interviews over zijn nieuw boek afzegden omdat hij eerder die dag hierover ook in Villa Vanthilt op Eén te gast was. De Morgen meldde rond die tijd dat Reyers Laat Patrick Janssens afbelde omdat hij die dag ook in De Kruitfabriek te gast was.

“De VRT-nieuwsdienst laat weten nooit exclusiviteit aan praatgasten te vragen om deel te nemen aan haar uitzendingen. De programmamakers dringen soms wel aan op een ‘eerste in de rij’-optreden omdat ze haar nieuwswaarde en relevantie omtrent de aangesneden onderwerpen scherp wil houden en wil voorkomen dat dezelfde gasten te vaak in korte tijd over hetzelfde onderwerp in verschillende al dan niet aaneensluitende programma’s opduiken”, aldus Lieten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig