Voorhamme kondigt einde Stadslijst aan
Voorhamme Foto: belga
Robert Voorhamme (SP.A) heeft op een persconferentie het einde van de Stadslijst in Antwerpen aangekondigd. Volgens hem is dat steeds de bedoeling geweest van onderhandelaar Bart De Wever. Voorhamme beschuldigt CD&V van woordbreuk.

Voorhamme gaf op de persconferentie een antwoord op de vraag van Bart De Wever. Die had vanmiddag 'nederig' aan de Stadslijst (het kartel van SP.A en CD&V) gevraagd om met één van de componenten uit de Stadslijst apart te mogen onderhandelen.

Zonder CD&V te noemen, was het duidelijk welke partij De Wever bedoelde.

De situatie in Antwerpen zat vast. De N-VA wil absoluut niet onderhandelen met Groen. Het SP.A-deel van de Stadslijst wil dat absoluut wel. Voor het CD&V-deel van de Stadslijst was de aan- of afwezigheid van Groen dan weer geen issue.

Stank voor dank

Over het uiteenvallen van de Stadslijst wordt al langer gespeculeerd. CD&V en SP.A hadden immers duidelijk een ander idee over de onderhandelingen. En niet alleen over de aanwezigheid van Groen in de coalitie. Zo koos een deel van de SP.A voor een oppositiekuur. CD&V wou geenszins in de oppositie belanden, zo beklemtoonde schepen Marc Van Peel dit weekend nog in De Standaard.

Dat laatste neemt de SP.A Van Peel bijzonder kwalijk. 'CD&V en SP.A zouden aan mekaar klikken, maar dat was na die verklaringen niet meer mogelijk.' Voorhamme beschuldigt CD&V van contractbreuk.

'CD&V is beloond door de Stadslijst. Ze haalden proportioneel meer verkozenen via die Stadslijst. Dit is stank voor dank', aldus Voorhamme op de VRT-televisie.

Handtekeningen

Nu de Stadslijst niet langer bestaat, lijkt de weg open te liggen voor een coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD in Antwerpen. De SP.A bespreekt vanavond op een partijbestuur of ze bereid is om de nodige handtekeningen te leveren voor een eventuele toetreding van CD&V tot een bestuursmeerderheid.

Volgens Robert Voorhamme is het steeds de bedoeling geweest van De Wever om de Stadslijst uit mekaar te spelen. De Wever zou dat ook hebben toegegeven aan hem.

Het is nu aan CD&V om te beslissen of de partij met N-VA en Open VLD wil praten, aldus nog Voorhamme.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in