Elke verkochte HTC-telefoon levert Apple tot 8 dollar op
Foto: ast
Van elke Android-smartphone die HTC verkoopt, gaat voortaan 6 à 8 dollar naar Apple. Dat is volgens analisten het gevolg van de licentieovereenkomst die beide partijen sloten.

Het voorbije weekend troffen Apple en HTC een schikking over het gebruik van elkaars gepatenteerde technologieën voor de komende tien jaar. De twee technologiebedrijven vochten al geruime tijd een juridische strijd uit over intellectueel eigendomsrecht.

De precieze details van de overeenkomst blijven geheim, maar omdat het patentportfolio van Apple vele malen groter is dan dat van HTC ging het niet enkel om een eenvoudige patentenruil. Om de deal in evenwicht te brengen, moet HTC in de buidel tasten en Apple een deel van de opbrengst van elke verkochte Android-telefoon betalen.

Bronnen die vertrouwd zijn met de situatie zeggen nu dat het licentiebedrag 6 à 8 dollar per telefoon bedraagt. HTC verscheept jaarlijks een flinke 30 miljoen smartphones en moet jaarlijks dus 180 à 240 miljoen dollar overschrijven naar de rekening van Apple. In 2010 maakte HTC een gelijkaardige afspraak met Microsoft, dat ook over patenten beschikt die toegepast worden in Android-apparaten. Bij Microsoft krijgen ze van HTC zo'n vijf dollar per verkochte Android-smartphone.

Voor Apple levert de overeenkomst met HTC een aardige zakcent op. De komende tien jaar mag de iPhone-maker zich aan enkele miljarden dollars van HTC verwachten. Door het op een akkoordje met Apple te gooien vermijdt HTC een bittere strijd voor de rechtbank. Samsung, dat over meer middelen beschikt en als grotere speler niet wou schikken met Apple, komt er na een Amerikaans proces (voorlopig) vanaf met een eenmalige bijdrage van 1 miljard dollar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig