Vanaf donderdag tot en met eind maart worden daklozen in het Brussels Gewest opnieuw geholpen aan een warme overnachtingsplaats. De vzw Samusocial staat in voor de praktische organisatie. Dat melden de Brusselse ministers Brigitte Grouwels en Evelyne Huytebroeck.

Tot en met eind maart 2013 worden vierhonderd plaatsen ingericht op verschillende locaties. Mensen krijgen een tijdelijk onderdak in een gebouw gekocht door het OCMW van Brussel, een gebouw van de vzw Samusocial en in afgehuurde lokalen van het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe. Hiervoor werd 1 miljoen euro uitgetrokken, evenveel als vorig jaar.

Het aantal plaatsen en het daarvoor beschikbare budget is op 10 jaar tijd bijna vertienvoudigd. In 2004-2005 werden 45 winteropvangplaatsen ingericht.

Federale hulp

De Brusselse winteropvang krijgt ook steun van de federale overheid. Als er plaatsgebrek is, kunnen namelijk driehonderd extra bedden worden aangeboden in het RVA-gebouw in de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis.

In uitzonderlijke situaties kan dat aantal nog eens met tweehonderd bedden vermeerderd worden. Dat brengt de maximale nachtelijke opvangcapaciteit voor daklozen op 900 plaatsen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in