Ook tijdens de ochtendspits van donderdag kan er nog wat hinder zijn op het spoor door de actiedag van de vakbonden op woensdag. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. De 24-urenstaking op de Belgische spoorwegen liet zich woensdag stevig voelen. In Wallonië reden nagenoeg geen treinen. De Brusselse noordzuid-as lag volledig plat ligt en ook in Vlaanderen waren heel wat treinritten afgeschaft. 'Hier en daar zijn donderdag nog afgeschafte treinen of vertragingen mogelijk', zegt woordvoerder Frédéric Petit.

Het ziet ernaar uit dat wie woensdagochtend met de trein in Brussel geraakt is, 's avonds ook weer thuis zal geraken via het spoor. 'De situatie is een klein beetje aan het normaliseren', zegt Petit. In Brussel-Noord zijn ondertussen al 10 van de 12 sporen beschikbaar, terwijl in Brussel-Zuid 7 sporen beschikbaar zijn. Er rijden dus weer treinen over de belangrijke noord-zuidas.

Staking liet zich voelen

De hele ochtend werden de stations Brussel Centraal en Brussel-Zuid al niet bediend. Kort na negen uur werd ook het treinverkeer in station Brussel-Noord stilgelegd. De belangrijke Noord-Zuidas is daardoor volledig onderbroken. Het spoor probeerde reizigers nog via Brussel-Noord tot in het stadscentrum te krijgen, maar ook dat lukt nu dus niet meer.

'Actievoerders hebben het spoorverkeer in Brussel-Noord stilgelegd', zegt Frédéric Petit, woordvoerder van netbeheerder Infrabel. 'Onze laatste reddingsboei om reizigers in Brussel te krijgen, is daarmee weggevallen. We zullen er alles aan doen om de pendelaars die zich in Brussel bevinden thuis te krijgen. We onderhandelen momenteel met de actievoerders die Brussel-Noord blokkeren'

Volgens Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit ziet het ernaar uit dat het Belgisch treinverkeer ook tijdens de avondspits ernstige hinder zal ondervinden. 'In Wallonië lijkt de situatie hopeloos, in Vlaanderen is het zaak om de website railtime.be goed in de gaten te houden'.

'Wie vanuit Brussel naar Gent of de kust moet, kan vertrekken vanuit Brussel-West', zegt Petit. 'In de stations van Etterbeek en Merode vertrekken treinen richting Vilvoorde, van waaruit reizigers verder kunnen reizen naar Mechelen en Antwerpen. Die reizigers kunnen ook vanuit Schaarbeek vertrekken. Wie naar Leuven of Limburg moet, kan ook terecht in Schaarbeek.

Vanuit Bockstael rijden treinen naar Denderleeuw. Die stations zijn bereikbaar met het Brusselse openbaar vervoer.' 

Ook hinder voor Thalys en Eurostar

Als gevolg van de staking is ook het Thalys-verkeer volledig onderbroken. De maatschappij raadt de reizigers af om woensdag te reizen. Zij kunnen hun tickets voor een op woensdag voorziene rit omruilen of laten terugbetalen. Voor exacte info over de vertragingen kan u op de de website van Thalys terecht.

Een Thalys-trein met ongeveer 210 passagiers vanuit Amsterdam naar Parijs strandde in Brussel-Noord. Een woordvoerster van Thalys International meldt dat de trein tot de eindbestemming zal kunnen rijden. Hoelang dat evenwel zal duren, is nog niet geweten.

Bij Eurostar kon de eerste trein van Brussel-Zuid naar Londen woensdag niet uitrijden. De reizigers konden evenwel met een latere trein mee. Ook de Eurostartreinen tussen Brussel en Londen ondervinden hinder. 'Eurostar raadt daarom alle reizigers die woensdag van of naar Brussel willen reizen aan om hun ticket om te ruilen voor een reis na deze stakingsactie', luidt het in een persbericht. Op eurostar.com worden regelmatig updates gepost.


Drukke ochtendspits, geen hinder bij De Lijn en MIVB

Door de acties op het spoor was het ook vroeger dan normaal druk op de weg. Vooral op de snelwegen naar Brussel en Antwerpen ging het traag. Bij De Lijn en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wordt geen hinder verwacht.

Bij de Waalse openbaar vervoersmaatschappij TEC zijn er wel serieuze storingen. Het netwerk van TEC Luik-Verviers is 'sterk verstoord'. Geen enkel voertuig reed uit, behalve in Verviers waar 30 procent van de dienstverlening verzekerd is.

In Henegouwen is het merendeel van de dienstverlening in de regio rond Doornik en Bergen en de regio Centre niet verzekerd. Bij de TEC-Namen Luxemburg en de TEC Waals-Brabant worden verschillende lijnen niet bediend

Staking tegen bezuinigingen

De 24-urenstaking bij het spoor ging dinsdagavond om 22.00 uur van start. De staking maakt deel uit van de actiedag tegen de bezuinigingskoers die Europa vaart. De acties die woensdag gepland zijn, kunnen gaan van informatievergaderingen organiseren of pamfletten uitdelen tot 24-urenstakingen. Tot dat laatste wordt enkel opgeroepen in Wallonië: door de Waalse en Brusselse socialistische metaalvakbond, en door regionale FGTB-centrales in Henegouwen en Luik.

In Vlaanderen zijn er vooralsnog geen oproepen tot algemene staking, ook niet door de metaalvakbonden. Wel vinden in meerdere bedrijven informatievergaderingen plaats. Aan de ingang van sommige bedrijven worden ook pamfletten uitgedeeld. Dat is onder andere het geval bij Bombardier in Brugge en Arcelor Mittal in Luik.

Ook bij overheidsbedrijven als Bpost is geen stakingsaanvraag ingediend. Toch wordt er rekening gehouden met hinder bij de postbedeling.

Vier sporen vrijgemaakt

Vier van de twaalf sporen in het station Brussel-Noord waren woensdagnamiddag weer vrijgemaakt. In Brussel-Zuid waren toen 1 à 2 sporen weer beschikbaar. Dat meldt woordvoerder Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, die eraan toevoegde dat rond 15.45 uur de eerste trein door de Noord-Zuidverbinding gereden is.

Geleidelijk aan zullen in het Noordstation ook andere sporen vrijgemaakt worden. Hetzelfde geldt voor Brussel-Zuid. 'Reizigers richting Vlaanderen raden we aan om zich naar het Noordstation te begeven. Daar is de capaciteit groter voor wie die richting uit moet.'

De toestand in Brussel-Noord is daarmee dezelfde als woensdagochtend, toen daar zes sporen beschikbaar waren voor het treinverkeer.

Meer dan 1.000 manifestanten in Brussel

Meer dan duizend mensen hebben woensdag verzameld in Brussel om te betogen tegen de Europese besparingspolitiek. De betogers gingen in op een oproep van LBC-NVK, de bediendenvakbond van het ACV, en verzamelden om 14 uur op het Luxemburgplein aan Schuman. Een persoon werd opgepakt.

De politie maande de actievoerders tijdens de betoging aan een ander parcours te volgen.

LBC-afgevaardigde Didier Bajura betreurde het dat er niet kon gemanifesteerd worden voor de Europese instellingen. 'We willen hen zeggen dat de Europese bevolking het beu is om hun schulden te betalen. Bezuiniging is een probleem, geen oplossing.'

De vakbondsleden plakten dan maar affiches met hun eisen op het gebouw van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en de Nationale Arbeidsraad. Ze gooiden met verfballonnen en een tagger schreef 'Ministerie van Slavernij' op de gevel.

Ook heel wat studenten en verschillende verenigingen manifesteerden woensdag. Hafida Bachir, voorzitster van 'Vie Féminine', zei dat het belangrijk was dat vrouwen de vakbond steunen.

Een van de manifestanten werd opgepakt tijdens de toespraken. Onder meer Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de Franstalige CNE sprak de actievoerders toe. 'Er is geen schuldencrisis of Griekse crisis, maar er zijn wel politieke keuzes die de landen overleveren aan de financiële markten', zei hij.

Ook in Verviers en in de Duitstalige gemeenschap mobiliseerde de FGTB (ABVV) tussen 700 en 800 militanten voor de Europese actiedag. 'Een echt succes', zeggen de verantwoordelijken van de socialistische vakbond.