Honderdtal mensen eet uit protest broodjes op kerktrappen in Mechelen
Jef (18) at samen met wat vrienden een broodje op de trappen van een kerk. Overlast, aldus de politie.
Honderd à honderdvijftig mensen hebben zondag deelgenomen aan een protestactie op de Veemarkt in Mechelen. Ze aten een broodje of een boterham op de trappen van de Sint-Pieters- en Pauluskerk in navolging van de 18-jarige student die daarvoor vorige maand werd opgepakt.

De tiener bracht drie uur op het commissariaat door en dreigde een GAS-boete van 100 euro te moeten betalen voor het achterlaten van zwerfvuil. Volgens de jongeman ging het slechts om wat kruimels en een stukje wortel.

Zijn verhaal haalde de media en lokte een storm van protest uit. Zo werd er onder meer via Facebook opgeroepen om op 11 november massaal broodjes te gaan eten op de kerktrappen. Ruim honderd mensen gaven gevolg aan de oproep.

Geen incidenten

‘Alles is rustig verlopen en er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er waren veel gezinnen met kinderen en er hing een heel gemoedelijke sfeer’, zegt commissaris Maurice Dommicent.

Burgemeester Bart Somers kondigde na het ‘broodjesincident’ aan dat de aanpak van de GAS-boetes bijgestuurd zou worden. Hij ging er bij de sanctionerend ambtenaar ook op aandringen om geen gevolg te geven aan het opgestelde proces-verbaal.