Bert Anciaux: 'Een vorm van respect vanuit de partij'
Foto: BELGA
De SP.A-fractie in de Senaat heeft Bert Anciaux aangewezen als fractieleider. Hij volgt Marleen Temmerman op, die naar de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève vertrokken is. 'Ik beschouw dat als een vorm van respect vanuit de partij,' zei Anciaux donderdagavond in Reyers Laat.

Als SP.A-fractieleider wil Anciaux de erfenis van Marleen Temmerman en vader Vic Anciaux verderzetten in de Senaat. Zo wil hij onder meer de Orde der Geneesheren hervormen en de wetgeving rond internering actualiseren.

Anciaux interpreteert de keuze voor hem als fractieleider als een 'je hoort terug bij de top', liet hij verstaan op Canvas.

Bert Anciaux (53) is al lang actief in de politiek. Hij was van 1992 tot 1999 voorzitter van de Volksunie. Daarna zat hij gedurende tien jaar in afwisselend de Vlaamse en federale regering. In 2009 maakte via een tussenstap met Spirit en SLP de overstap naar de SP.A. Voor die partij keerde hij 2010 terug naar de Senaat.

'Ik werk me in de Senaat echt te pletter, omdat ik anders met mijn energie geen blijf weet,' zei de politicus verder. Naast zijn werk in de Senaat blijft Anciaux ook schrijven aan zijn doctoraat.

Bert Anciaux was ook quaestor van de Senaat. Voor die functie draagt de fractie Guy Swennen voor. Marleen Temmerman zelf volgde Johan Vande Lanotte op, toen die in de federale regering stapte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig