‘Niet-eurolanden moeten toegang kunnen krijgen tot steunfonds’
Foto: afp

De Europese bankenunie moet uitgebreid worden, om landen die geen deel uitmaken van de eurozone toegang te geven tot het steunfonds van de eurozone, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Daar heeft de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) woensdag voor gepleit.

‘De plannen om een Europese bankenunie op te zetten, vormen een belangrijke stap naar de oplossing van de huidige crisis. Maar ze moeten uitgebreid worden naar de Centraal- en Oost-Europese landen’, schrijft de EBRD in een rapport.

De organisatie noemt het voorgestelde project ‘onvolledig’, omdat enkel eurolanden deel kunnen uitmaken van die de bankenunie. ‘Banken buiten de muntunie vrezen benadeeld te worden.’

De uitbreiding van de bankenunie die de EBRD voorstelt, zou die banken bijvoorbeeld ook toelaten ‘te genieten van voorwaardelijke steun van de Europese Centrale Bank’.

Het toezicht op de banken van de eurozone is een eerste stap naar die bankenunie, en moet in de loop van volgend jaar werkelijkheid worden. Die toezichthouder is een voorwaarde voor herkapitalisatie van banken in de eurozone die zich in moeilijkheden bevinden.