Di Rupo eerste buitenlandse leider die Obama feliciteert
Foto: REUTERS

Premier Elio Di Rupo was de eerste buitenlandse leider die de Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde met zijn herverkiezing. Daar wees Howard Gutman, ambassadeur van de Verenigde Staten in België, woensdagochtend op. Gutman is verheugd over de verbetering van de relaties tussen de twee landen tijdens het eerste mandaat van de bewoner van het Witte Huis.

Reeds vóór 06.00 uur, toen de overwinning van Obama nog niet officieel was maar toch al vorm begon te krijgen, feliciteerde Di Rupo de Democratische president met zijn herverkiezing. “Een bemoedigend teken voor de toekomst van de Verenigde Staten en van de wereld”, luidde het in een communiqué.

Gutman, een bedrijfsjurist die Obama actief gesteund heeft tijdens de verkiezingscampagne van 2008 die hem tot in het Witte Huis leidde, ziet er een gevolg in van de “heropbouw” van de vriendschappelijke relaties tussen Brussel en Washington onder leiding van Obama na zijn verkiezing. Onder het presidentschap van de Republikein George W. Bush waren de relaties verzuurd geraakt door de Brits-Amerikaanse interventie in Irak in 2003, die zonder goedkeuring van de VN uitgevoerd werd.