Onvrede over verkoopsprijs LG Nexus 4 (update)
Foto: lg
Slecht nieuws voor wie zijn zinnen had gezet op de betaalbare Nexus 4-smartphone van Google en LG. De Europese winkelprijs die LG adviseert, ligt aanzienlijk hoger dan de prijs op de webshop van Google.

De harten van veel smartphoneliefhebbers gingen sneller slaan toen Google onlangs de nieuwe reeks Nexus-toestellen voorstelde. Vooral de Nexus 4, die samen met het Koreaanse LG wordt gemaakt, maakte behoorlijk veel indruk.

Google verkoopt deze grote Android-topsmartphones in zijn eigen Play Store voor 299 dollar (8 GB) of 349 dollar (16 GB). Maar wie de Nexus 4 gewoon in de winkel wil kopen, zal honderden euro's meer moeten neertellen.

'LG-adviesprijs slechter dan de prijs van Google'

Het was de Spaanse afdeling van The Phone House die de kat de bel aanbond met een mededeling op zijn Facebook-pagina: 'We hebben besloten om de verkoop van de Nexus 4 op te schorten omdat de LG-adviesprijs van 599 euro, en de voorwaarden voor de commercialisering ervan, slechter zijn dan de prijs die Google op zijn website hanteert. Hierdoor kunnen we de laagsteprijsgarantie, die kenmerkend is voor Phone House, niet garanderen.'

De adviesprijs die LG in Spanje hanteert ligt dus zomaar eventjes 250 euro hoger dan de prijs voor exact hetzelfde toestel in de Google Play Store. Ook in andere Europese landen zoals Italië en Oostenrijk is er een groot verschil tussen de prijs van Google en de winkelprijs die LG aanbeveelt. 

Belgische Nexus 4 eind november

De Belgische afdeling van LG bevestigt aan onze redactie dat de 16 GB-versie van Nexus 4 eind november ook naar hier komt, maar maakt op dit moment nog geen adviesprijs bekend. Vermoedelijk zal die in dezelfde lijn liggen als de prijs die andere Europese retailers hanteren.

In België kunnen klanten die de Nexus 4 goedkoop willen aanschaffen niet uitwijken naar de Google-webshop. De Play Store van Google is niet overal even uitgebreid, en Belgische Android-fans kunnen er (voorlopig?) enkel terecht voor Android-applicaties.

Toestellen uit de Nexus-reeks van Google worden beschouwd als de vlaggenschepen van Android. Samen met zijn partners biedt Google deze toestellen aan met een pure Android-ervaring. De Nexus 4 wordt aangestuurd door Android 4.2, de nieuwste versie van het mobiele Google-besturingssysteem.

update: In Duitsland is Media Markt gestart met het opnemen van voorbestellingen voor de Nexus 4. Vanaf 15 december is het toestel bij hen te koop. Opmerkelijk detail: daar gaat de Nexus 4 over de toonbank voor 395 euro.