Washington Post, NY Times en The Economist staan achter Obama
The Economist staat achter Obama Foto: rr
Het is een Amerikaanse traditie: de kranten spreken hun steun uit voor één van de twee presidentskandidaten. De bekendste kranten steunen Obama. Ook The Economist doet dat.

The Washington Post heeft op zijn website een lijstje met de endorsements (dat is de officiële term voor die steunbetuigingen).

The New York Times staat achter Obama en stond ook achter Obama in 2008. 

De krant schrijft dat de huidige campagne bijzonder giftig verloopt en dat kiezers daardoor Obama's belangrijkste verwezenlijkingen dreigen over het hoofd te zien: de economie werd bijvoorbeeld gestimuleerd en de auto-industrie gered.

Ook The Washington Post staat achter Obama, net als vier jaar gelden. De krant maakt zich vooral druk over het povere economische programma van Romney dat niet veel verder komt dan: de belastingen moeten omlaag.

The Los Angeles Times houdt het ook bij Obama. 'Het is onverantwoordelijk om te praten over een forse belastingverlaging wanneer de overheid al diep in het rood staat,' geeft de krant nog mee.

Maar ook Romney heeft supporters. The Dallas Morning News bijvoorbeeld, The Arizona Republic, Detroit News, The Boston Herald, Cincinnati Enquirer, The Orlando Sentinel,  The Tennessean, Sun Sentinel.

Het opmerkelijke is dat die laatste drie kranten vier jaar geleden wel Obama steunden.

The Washington Post heeft geen enkele krant gevonden die vier jaar geleden de Republikeinen steunde en nu is overgelopen naar Obama.

The Economist

Obama verdient het om herkozen te worden, schrijft het tijdschrift The Economist.

Vier jaar geleden stond het Britse tijdschrift overtuigd achter Obama. Obama verpersoonlijkte toen de hoop. Dat doet hij al lang niet meer. Het enthousiasme voor Obama is daarom weg, zegt The Economist

Het blad verwijt hem onder meer de zeer negatieve campagne tegen uitdager Romney.

Maar daar gaan verkiezingen niet over, zegt The Economist. De vraag is: was Obama een goed president en kunnen de Amerikanen de 'ever-changing' Mitt Romney vertrouwen om het beter te doen?

Als we daarnaar kijken, zegt het tijdschrift, dan is dit de conclusie: 'the Democrat narrowly deserves to be re-elected'. De kandidaat van de Democraten verdient het nipt om herkozen te worden.

Op economisch vlak zorgde Obama ervoor dat het niet veel erger werd, aldus The Economist. Zijn buitenlandse politiek krijgt goede en negatieve kritieken (Obama zorgt bijvoorbeeld voor de terugtrekking uit Irak en Afghanistan, zij het wat erg snel).

The Economist is ook enthousiast over Obamacare. 'Zelfs voor een tijdschrift dat niet graag veel overheidsinmenging ziet, was het een schandaal dat 40 miljoen mensen geen ziekteverzekering hadden.'

Het grootste minpunt van Obama is volgens het tijdschrift dit: 'America cannot continue to tax like a small government but spend like a big one.'

Over de Mitt Romney van het eerste presidentsdebat, is The Economist lovend. Het probleem is dat er vele Mitt Romneys zijn, aldus nog het tijdschrft.